Frameprothese of plaatprothese

Een gedeeltelijke kunstgebit ter vervanging van eigen tanden.

Frameprothese of plaatprothese

Een gedeeltelijk kunstgebit ter vervanging van eigen tanden.

Mis je één of enkele tanden of kiezen en zie je een volledig kunstgebit (nog) niet zitten?

Dan kan een frameprothese of plaatprothese een oplossing zijn. Een gedeeltelijk kunstgebit dat je eigen gebit aanvult. 

Als dé plaat- en frameprothese specialist van Nederland helpen onze Klinisch Prothese Technici en tandprothetici je hierbij.


Blij met een frameprothese van CDC

Wanneer is een frameprothese of plaatprothese een goede oplossing?

Er zijn verschillende situaties waarin een frameprothese of plaatprothese een uitkomst biedt. Wij noemen een aantal voorbeelden: 

  • Je gebit bevat open gaten waar jij je aan ergert.

  • Door missende tanden of kiezen gaat eten en praten lastiger. 

  • Tanden en kiezen kunnen niet door een kroon, brug of implantaat worden vervangen.

  • Je bent (nog) niet toe aan een volledig kunstgebit

Herken jij je in een van bovenstaande punten of misschien wel in allemaal? Dan kan een frameprothese een passende oplossing zijn voor jouw gebit. Een frameprothese of plaatprothese zorgt niet alleen voor gebit dat er mooi uitziet, maar helpt ook je beet te herstellen. Waardoor jij weer beter kunt eten, praten en voluit kunt lachen. 

Plaatprothese of frameprothese van CDC Complete Tandzorg

Wat is een frameprothese?

Een frameprothese is een gedeeltelijk kunstgebit en heeft een basis van metaal. Op het metaal is een roze, tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarin zitten de kunsttanden en -kiezen vast. In tegenstelling tot de plaatprothese rust de frameprothese vooral op de overgebleven tanden of kiezen en soms voor een deel op het slijmvlies van de mond. De frameprothese is op de tanden en kiezen bevestigd met zogenaamde ankerarmen. Dit zijn metalen ankers die om de tanden en kiezen klemmen of daarop steunen. In veel gevallen zijn de ankerarmen gedeeltelijk zichtbaar. Het voordeel van een frameprothese is daarentegen dat het beter vast zit, waardoor kauwen ook een stuk makkelijker gaat. Ook ervaar je minder irritatie, doordat een frameprothese geen plaatje heeft dat tegen je gehemelte aan zit. Een frameprothese is wel wat duurder dan een plaatprothese en je kunt er helaas geen extra tand of kies bij plaatsen.

Gedeeltelijk kunstgebit of frameprothese van CDC Complete Tandzorg

Verschil tussen een frameprothese en plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en -kiezen verankerd. De plaatprothese rust in zijn geheel op het slijmvlies van de mond en zit eventueel met haakjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.


Ondanks dat een plaatprothese goedkoper is dan een frameprothese, heeft dit type prothese ook een aantal nadelen. De plaatprothese steunt in zijn geheel op je tandvlees wat tot tandvleesproblemen kan leiden. Je tandvlees moet de kracht opvangen die wordt veroorzaakt door het kauwen en misschien ook tandenknarsen. Daarnaast kunnen er voedselresten onder de plaatprothese gaan zitten. Waardoor er sneller ontstekingen van het tandvlees ontstaan. Het voordeel is daarentegen dat de tandtechnicus eenvoudig de plaatprothese aan kan passen, als je gebit verandert of je een tand kwijt raakt.

Intake voor plaat- of frameprothese

Wat kost een plaat- of frameprothese en wat krijg je vergoed?

Als je een gedeeltelijk kunstgebit oftewel een frameprothese wilt, ben je natuurlijk benieuwd wat het gaat kosten. Dat begrijpen wij. Om een goede inschatting van de kosten te kunnen maken, wordt eerst naar jouw gebit gekeken. We bekijken om hoeveel tanden het gaat, de gezondheid van je tandvlees en bespreken of je implantaten hebt of graag implantaten wilt. 


Tijdens een intakegesprek kunnen we het tarief aan je doorgeven. Onze zorgconsulenten verzorgen dan ook de machtigingsaanvraag voor jouw frameprothese bij je zorgverzekeraar.


De zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een volledig uitneembare onder en boven kunstgebit ééns per 5 jaar uit de basisverzekering. De hoogte van de eigen bijdrage is per zorgverzekeraar wisselend. Sommige zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk ook de eigen bijdrage vanuit de aanvullende tandartsverzekering als je die hebt afgesloten. 

Ontmoet onze behandelaren

Bij CDC Complete Tandzorg hebben we meer dan 20 jaar ervaring van cosmetische tandheelkunde tot aan complete gebitsrenovaties en behandelingen voor een frameprothese. Met de beste zorg en service helpen onze specialisten je aan een gezond én mooi gebit.

Wij begrijpen als geen ander dat jij zonder schaamte wil lachen, maar ook een kwalitatief en goed functionerend gebit wilt.

Bij ons hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Jouw lach is onze passie!

Ook voor het plaatsen van een klikgebit, implantaten, kroon- en brugwerk en reguliere mondzorg staan onze tandheelkundig specialisten voor je klaar. We zijn gevestigd in regio Eindhoven, maar helpen mensen uit heel Nederland.

Zemarak Nabi

Tandarts implantoloog

Karen Mulders

Tandarts

Koen van Gerven

Klinisch prothesetechnieker

Ângela Barbosa

Tandarts

Wibo Wijzenbeek

Klinisch prothesetechnieker

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat je veel vragen hebt voordat je besluit een behandeling voor een plaat- of frameprothese te ondergaan. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!


 

Frameprothese

Wat is een frameprothese?

Een frameprothese vervangt verloren of getrokken tanden en kiezen. Het is een gedeeltelijk kunstgebit dat een deel van het gebit aanvult. Mis je slechts een enkele tand of kies, dan is een brug of kroon een alternatief voor een frameprothese.

Hoe wordt een frameprothese gemaakt?

Een frameprothese wordt gemaakt op een gipsmodel. Er is altijd een voorafdruk nodig én een definitieve afdruk. Op de definitieve afdruk wordt de frame gemaakt.

Hoe lang duurt het maken van een frameprothese?

Afhankelijk van de gebitssituatie kan het twee tot vijf weken duren en met twee tot vier bezoeken aan onze kliniek. Het exacte antwoord kan pas gegeven worden als de er een diagnose is.

Wat kost het plaatsen van een frameprothese?

Het plaatsen van een frameprothese is altijd maatwerk. Het is vooraf dus lastig te zeggen wat de kosten zullen zijn. Om hier een goede inschatting van te kunnen maken, onderzoeken wij graag eerst het gebit. Dan bekijken wij ook uit hoeveel elementen de frameprothese moet bestaan. De behandeling wordt overigens pas gestart wanneer jij op de hoogte bent gebracht van de kosten. Zo weet jij vooraf altijd waar je aan toe bent.

Wordt een frameprothese vergoed door de verzekering?

Een frameprothese wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Neem voor meer informatie over de vergoedingen vanuit jouw (tandarts)verzekering altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.

Hoe lang gaat een frameprothese mee?

Het metaalgedeelte van de frameprothese gaat doorgaans 10 jaar mee. Het kan zijn dat de kiezen wel vervangen moeten worden. Dat is persoonlijk en kan iedere vijf jaar nodig zijn.

Welke soorten frameprotheses zijn er?

Er zijn verschillende soorten frameprotheses. Zo zijn er frameprotheses die bestaan uit 1 tot en met 4 elementen en frameprotheses die bestaan uit 5 tot en met 13 elementen. Ook heb je frameprotheses voor een bovenkaak en voor een onderkaak. Samen kijken wij welke frameprothese het beste past bij jouw gebit.

                 

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Alles onder 1 dak

In onze tandheelkundige kliniek, laboratorium en narcosecentrum werken alle specialisten nauw samen. Zo krijg je betere kwaliteit én ben je sneller geholpen!

Ervaren specialisten

Van cosmetische tot complexe gebitsbehandelingen, enorm bang of niet? Jouw wens is ons niet vreemd. Al meer dan 30.000 patiënten zijn je voorgegaan.

Eigen narcosecentrum

Ideaal voor zeer angstige patiënten. De anesthesioloog helpt jou met een team in slaap, in een speciaal ingericht narcosecentrum. Veiligheid voorop!

Zorgconsulenten

Je wordt vanaf de eerste afspraak begeleid door onze zorgconsulenten. Al je vragen, zorgen en verhalen kun je bij ze kwijt. Een vertrouwd gevoel.

Hoge reviewscore

Wekelijks ontvangen we tientallen reviews en de score is altijd hoog.
Alle feedback vinden we belangrijk want zo houden we onze kwaliteit en service hoog.

Eigen tandtechnisch lab

Het mooiste resultaat komt door de dagelijkse samenwerking tussen de behandelaren en de tandtechnici in ons lab. Jouw gebit is maatwerk en daarom perfect passend bij jou.