09 oktober 2022 
2 min. leestijd

Waarom je je mond gezond moet houden en hoe je ziektes voorkomt

Waarom je je mond gezond moet houden en hoe je ziektes voorkomt

Goede mondhygiëne zorgt niet alleen voor een gezondere mond, het helpt ook vele andere gezondheidskwalen te voorkomen. Net zoals de rest van je lichaam je gebit kan beïnvloeden, kan de kwaliteit van je gebit ook gevolgen hebben voor andere lichaamsdelen. Daarom is het zo belangrijk om je mondzorg serieus te hebben. CDC Complete tandzorg helpt je hier graag bij.

Voor oudere leeftijd

Ouderen die problemen hebben met hun mond kunnen problemen krijgen met eten. Dit kan leiden tot ondervoeding, wat schadelijk is voor de gezondheid. Daarnaast heeft een kwart van de mensen boven de 70 een slechte adem. Dit kan onprettig zijn voor henzelf, de mensen om hen heen of verzorgers. Ook kan medicijngebruik leiden tot een droge mond, wat naast een slechte adem ook de kans op een schimmelinfectie verhoogt. Zeker voor ouderen is de juiste mondzorg daarom ontzettend belangrijk, ook voor diegene die een kunstgebit hebben. Ook zonder tanden kan het tandvlees ontsteken en bacteriën kunnen zich vestigen onder het kunstgebit.

Dementie

Je gebit is essentieel voor het verwerken en binnenkrijgen van voldoende voeding. Als er door ontbrekende tanden, ontstekingen of minder kauwkracht minder voeding binnenkomt, kan dit ook gevolgen hebben. Zo wordt slechte voeding en slechte mondgezondheid vaak in verband gebracht met een verslechterd geheugen. In bepaalde studies zijn er zelfs restproducten van parodontitisbacteriën aangetroffen in de hersenen van dementiepatiënten. Parodontitis is een ernstige vorm van ontstoken tandvlees. Neem ontstekingen in de mond dus altijd serieus en kies voor de juiste verzorging.

Risico vitale organen

Door parodontitis lopen veel belangrijke organen zoals longen, hersenen en het hart risico. Bij parodontitis wordt namelijk niet alleen het tandvlees ontstoken, maar het kan ook doortrekken tot het kaakbot. Hierdoor wordt het kaakbot afgebroken door bacteriën. Deze bacteriën kunnen longontsteking veroorzaken. Zelfs hart- of herseninfarcten en reuma worden wel eens in verband gebracht met parodontitis.

Diabetes

Door diabetes loop je over het algemeen een hoger risico op mondproblemen. Zo ben je als diabetespatiënt gevoeliger voor ontstekingen, zeker als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt. Dat laatste zorgt er ook voor dat je vaker moet plassen, wat tot een droge mond kan leiden. Maar je gebit heeft ook invloed op de diabetes. Mondproblemen zoals ontstekingen kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Zorg verder dat je zeker twee keer per dag poetst en flost, en bezoek de tandarts en mondhygiëniste regelmatig.

Gebitsrenovatie

Een goede mondverzorging is op alle leeftijden zeer cruciaal. Zeker op latere leeftijd kan de juiste mondzorg veel complicaties voorkomen. Dit geldt ook voor andere lichamelijke aandoeningen. Wanneer je meerdere klachten of problemen met je gebit hebt, is het zaak om in te grijpen. De tandartsen van CDC Complete tandzorg zijn gespecialiseerd in gebitsrenovatie. Dit is een grotere ingreep waarbij meerdere problemen tegelijkertijd worden aangepakt.

Over CDC Complete Tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.