10 tips voor witte(re) tanden

In de loop der jaren kunnen je tanden wat gaan verkleuren. Dit is op zich niet erg, maar de meesten vinden het minder mooi. Een witte stralende lach is de norm. Esthetische tandheelkunde is al jaren erg ‘hot’ in Nederland, want niemand heeft van nature spierwitte tanden!. 


CDC Complete Tandzorg is al sinds 2000 dé cosmetische tandarts van Nederland. 

De cosmetische specialisten geven je hieronder graag 10 tips over hoe je je tanden wit kunt houden of witter kunt krijgen.

Tip 1. Goede poetstechniek gebruiken!

Het is vanzelfsprekend, maar goed poetsen is toch echt het allerbelangrijkst. Door goed te poetsen, verwijder je de tandplak die zich in de loop der dag ophoopt op je tanden en voorkomt daarmee de verharding tot tandsteen. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat je twee keer per dag twee minuten moet poetsen, maar ook de manier van poetsen, de poetstechniek, is belangrijk.


Hoe moet je poetsen?

Iedere tand en kies dient individueel aandacht te krijgen tijdens het poetsen. Het beste gaat dat met een elektrische tandenborstel die ronddraaiende beweningen maakt.

Maar niet alleen je tanden poetsen is belangrijk; je moet ook nog de ruimte tussen je tanden reinigen door goed te flossen, rageren of een tandenstoker gebruiken om de tandplak tussen de tanden en kiezen weg te werken. Hier kom je met een tandenborstel namelijk niet bij.

 

Wanneer moet je poetsen?

Ook het moment waarop je poetst is belangrijk. Vroeger dacht men dat het goed was om direct na een maaltijd je gebit te poetsen, maar daar denkt men nu anders over. De zuren in voedingsmiddelen en de bacteriën die zure afvalstoffen produceren, verzwakken namelijk je tandglazuur. Ga je dan poetsen, dan poets je niet alleen de etensresten weg maar ook een laagje glazuur. Het is dus beter eerst je mond te spoelen met water en pas na een uur poetsen. Dit geldt al helemaal wanneer je fruit of vruchtensap hebt genuttigd. Heb je geen tijd, bijv. na het ontbijt, dan is het slimmer om eerst te poetsen en na afloop alleen te spoelen met water. Zo voorkom je tanderosie, wat je tanden w

Tip 2. Bezoek de tandarts en/of de mondhygiënist regelmatig 

Ook al doe je tip 1 helemaal goed, dan kan het nog zijn dat er resten tandplak en tandsteen achterblijven, zeker op plaatsen waar je zelf niet goed bijkomt. De één heeft hier meer last van dan de ander. De tandarts en mondhygiënist geven je graag een eerlijk advies in hoeverre het bij jouw van toepassing is. Het is echt geen commercieel advies, want ze hebben het druk genoeg. Er is namelijk meer vraag naar tandheelkunde dan aanbod van goede behandelaren in Nederland.Tip 3. Niet roken

Roken en witte tanden gaan écht niet samen. Stoppen met roken is voor de meesten moeilijk. Beter dus om er helemaal niet aan te beginnen. De aanslag die nicotine op je gebit achterlaat is bruin. Hoe meer en langer je rookt, hoe dieper die verkleuring in het tandglazuur doordringt. Je tanden worden eerst geler, dan bruiner en uiteindelijk kunnen ze zelfs zwart worden.

Maar roken heeft nog meer nare gevolgen. Natuurlijk voor je algehele gezondheid en conditie maar ook voor je mondholte. Onderzoek toont aan dat roken de kans op ontstekingen in de mond en mondkanker verhoogt. Je adem wordt er ook niet bepaald frisser van.

Tip 4. Oppassen met koffie, rode wijn en voedingsmiddelen met kleurstoffen

De kleurstoffen in je eten en drinken kunnen je tanden verkleuren. Je kan het vaak met poetsen weg krijgen, maar op den duur kan vergeling door de kleurstoffen in voedsel en drank ontstaan die niet meer weg te poetsen zijn.


Een veel voorkomende boosdoener is tannine; een natuurlijke chemische verbinding, die de smaak en kleur van bijvoorbeeld thee, rode wijn en bepaalde vruchten als rode bessen en kaki’s bepaalt. De aanslag die deze stof op je tanden achterlaat, kan als je het deze voedingsmiddelen vaak nuttigt ook in je tandglazuur binnendringen.


Van sterk gekleurde voedingsmiddelen als kersen, rode bieten en balsamico- of rode wijnazijn valt het te verwachten dat ze een kleurtje afgeven. Maar ook koffie, en dan vooral de stevige zwarte, geeft een natuurlijke voedingskleurstof af, net als sterke kruiden zoals kerrie. 

Synthetische kleurstoffen in frisdrank, tomatenketchup, snoepgoed en bepaalde medicijnen kunnen hetzelfde verkleurende, in je tandglazuur doordringende, effect hebben.

Tip 5. Oppassen met zure voedingsmiddelen

Vooral zure voedingsmiddelen, zoals azijn, frisdranken, energiedrankjes, wijn en citrusfruit vormen een aanslag op je glazuur. Als je gebit te vaak met deze zure voedingsmiddelen in contact komt, wordt het glazuur poreus of het glazuur verdwijnt zelfs. Dan praat men over tanderosie. Tanderosie heeft veel invloed op de verkleuring van het gebit.. 

Maar verse vruchtensap zijn natuurlijk ook gezond. Het helpt al als deze vruchtensappen verdund worden met water om het zuurgehalte te verlagen.
 Ook niet-zuur voedsel zorgt indirect voor een zuuraanval op je glazuur. Suikers en koolhydraten worden verorbert door bacteriën in je mondholte en door hen omgezet in zuren.

Tip 6. Water drinken of je mond spoelen nadat je iets hebt gegeten

Een glas water drinken of even je mond spoelen na het eten is een goed advies als je je tanden wit wilt houden. Zeker als je zuur smakende voedingsmiddelen hebt genomen, maar ook bij niet-zuur voedsel kan het geen kwaad. Door te spoelen of te drinken verdun je de zure aanslag of spoel je het zelfs weg. Poetsen na het eten is niet zo’n goed idee, maar dat staat al in punt 1.

Tip 7. Zorgen voor voldoende speeksel

Ons speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming van het gebit door de pH-waarde in de mondholte te neutraliseren.

De zuurgraad in de mond stijgt niet alleen door de zuren uit voedingsmiddelen, maar ook van de afvalstoffen van bacteriën, die suikers en koolhydraten in zuur omzetten. Als de zuurgraad daalt door meer speeksel, wordt tanderosie afgeremd.


Voldoende speeksel gaat ook nog eens de vorming van tandplak tegen en daarmee van tandsteen. Voldoende speeksel is dus op verschillende manieren noodzakelijk om je gebit gezond en wit te houden.


Suikervrije kauwgom en muntsnoepjes stimuleren de aanmaak van speeksel. In tegenstelling tot snoep met kunstmatige kleurstoffen helpen ze dus om je tanden witter te houden.

Door ziekte, ouderdom of medicijngebruik kan de speekselproductie te wensen overlaten. In dat geval kun je kiezen voor mondverzorgings-producten die de mond hydrateren en de speekselproductie stimuleren. Dat geeft niet alleen een prettiger en zachter gevoel in je mond, maar helpt ook mee aan het witter houden van je tanden.

Tip 8. Een gezond voedingspatroon met maximaal 6 eetmomenten op een dag

Gezond eten zoals veel verse groenten en fruit, vette vis en volkoren producten is niet alleen heel goed voor je algehele gezondheid maar ook nog voor een sterk gebit.


Beperk je eetmomenten op een dag zodat je gebit niet continu in aanraking komt met voedingsstoffen. Maximaal drie hoofdgerechten en twee tussendoortjes is het advies.

Tip 9. Tanden bleken

Vind je je tanden toch nog te geel? Dan kan bleken een oplossing zijn.
Er zijn tegenwoordig veel aanbieders op de markt. 

Bij de tandarts is het wellicht prijzig, maar dan heb je wel het beste, meest veilige resultaat.  

Hoezo? 

De tandarts reinigt eerst je gebit, verwijdert tandsteen en tandplak.

Je tandvlees wordt goed beschermd want dat wil je niet beschadigen. De tandarts mag en kan daardoor een hoger gehalte bleekmiddel gebruiken waardoor het resultaat hoger is dan bij de thuisbleeksets. 


Let op: Heb je vullingen in je tanden, dan bleken deze niet mee. 

De tandarts kan natuurlijk wel je vullingen aanpassen op je nieuwe wittere kleur.

Stralend gebit met gezond tandvlees, behandel tandvleesproblemen, laat tanden bleken of neem facings

Tip 10. Facings plaatsen

De nieuwste trend voor spierwitte tanden van de laatste jaren zijn facings. Ook in facings heb je tegenwoordig een keuze. Facings kunnen als een laagje composiet op je tanden aangebracht worden. Dit is echt vakmanschap van de tandarts. Wil je dat, kies dan een hele goede tandarts met veel ervaring, bijv van Restyle Your Smile. Een zo natuurlijk ogend wit gebit is natuurlijk het allermooiste. 


Kies je voor facings van porselein dan worden deze als een heel dun schildje muurvast op je natuurlijke tanden geplaatst. Dit is een hele natuurlijke duurzame oplossing waarin CDC Complete Tandzorg zeer ervaren in is.

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Alles onder 1 dak

In onze tandheelkundige kliniek, laboratorium en narcosecentrum werken alle specialisten nauw samen. Zo krijg je betere kwaliteit én ben je sneller geholpen!

Ervaren specialisten

Van cosmetische tot complexe gebitsbehandelingen, enorm bang of niet? Jouw wens is ons niet vreemd. Al meer dan 30.000 patiënten zijn je voorgegaan.

Eigen narcosecentrum

Ideaal voor zeer angstige patiënten. De anesthesioloog helpt jou met een team in slaap, in een speciaal ingericht narcosecentrum. Veiligheid voorop!

Zorgconsulenten

Je wordt vanaf de eerste afspraak begeleid door onze zorgconsulenten. Al je vragen, zorgen en verhalen kun je bij ze kwijt. Een vertrouwd gevoel.

Hoogste reviewscores

Wekelijks ontvangen we tientallen reviews en de score is altijd hoog.
Alle feedback vinden we belangrijk want zo houden we onze kwaliteit en service hoog.

Eigen tandtechnisch lab

Het mooiste resultaat komt door de dagelijkse samenwerking tussen de behandelaren en de tandtechnici in ons lab. Jouw gebit is maatwerk en daarom perfect passend bij jou..