Tandartskosten

Investeer in je lach, je geluk én  gezondheid...

de allerbelangrijkste investering, toch?!

Tandartskosten

Investeer in je lach, je geluk én gezondheid... de allerbelangrijkste investering, toch?!

De kosten van een tandartsbehandeling


Voordat je een cosmetische, narcose, kunstgebit of gebitsrenovatie behandeling start, wil je natuurlijk graag weten wat het kost. Wat betaal je zelf en wat vergoedt je zorgverzekeraar? Bij CDC Complete Tandzorg ontvang je vooraf altijd een begroting. De tandartskosten van de verrichtingen die de behandelaar uitvoert, worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)


Op deze pagina (mondzorgkosten) lees je meer over de kosten, vergoedingen, aftrekbaarheid en eventuele betalingsregeling.

De basisverzekering en vergoeding van de tandartskosten

Voor het beste advies en het opstellen van een behandelplan is een goede diagnose belangrijk met röntgenfoto’s en een goed gesprek over je problemen en wensen. Op basis hiervan ontvang je een behandelplan en een begroting. Deze begroting kun je indienen bij je zorgverzekeraar en informeren wat wel en niet vergoed wordt. Ben je aanvullend verzekerd voor de tandarts, dan wordt de intake meestal vergoed. 

Het totale bedrag van het intake consult in 2023 is € 199.48

Dit is inclusief het opstellen van een behandelplan € 119.69 (C012) en voor de röntgenfoto’s € 79.79 (X21)

Overige tandartskosten voor mondzorg

Er zijn te veel verschillende verrichtingen die de tandarts uitvoert, dat het onmogelijk is om deze hier allemaal te vermelden. Deze kun je op tandarts.nl allemaal raadplegen en bij de NZa.nl.  Hoe graag wij vooraf ook tarieven willen doorgeven, blijft dit erg lastig voor ons. Iedere gebitssituatie is namelijk anders. Tandheelkunde is maatwerk en soms zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk conform wensen en budget. Daarom werken wij op basis van een intake afspraak. We kunnen dan het beste advies geven en een bijbehorende begroting.  Indien er tijdens de nazorg of halfjaarlijkse controle gesignaleerd wordt dat er extra behandelingen nodig zijn, informeren wij je vooraf over de kosten. Als deze meer dan € 250,- bedragen ontvang je vooraf een begroting met een Informed Consent.

Wanneer zijn tandartskosten aftrekbaar?

Waarschijnlijk zullen niet alle tandartskosten worden vergoed door je zorgverzekeraar.
In vrijwel alle gevallen betaal je dus een deel zelf. Lopen die kosten op? Wellicht kun je deze tandartskosten dan opvoeren als
bijzondere ziektekosten bij je belastingaangifte. Aan het fiscaal aftrekken van ziektekosten zijn een paar voorwaarden verbonden.
Zo mag je alleen kosten opvoeren die niet door een andere partij (zoals jouw  zorgverzekeraar) zijn vergoed.
Ook is er sprake van een drempel voordat je geld terugkrijgt. Wil je precies weten hoeveel je mogelijk kan terugkrijgen?
Alle benodigde informatie vind je op deze pagina van de Belastingdienst of neem contact op met je financieel adviseur.

Welke tandartskosten vergoedt de zorgverzekeraar?


Welk deel van jouw tandartskosten door jouw zorgverzekeraar wordt vergoed, hangt af een aantal zaken zoals de manier waarop je bent verzekerd (alleen basisverzekering of ook een aanvullende tandverzekering) en hoeveel je al aan tandheelkundige kosten hebt gehad in het jaar. 


De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde wat wel en niet vergoed wordt. Tussen aanvullende verzekeringen zitten vaak verschillen. De ene verzekeraar vergoedt wat meer dan de ander. Ook de eigen bijdragen wisselen per zorgverzekeraar.

Het is ingewikkeld dus. Daarnaast heb je nog te maken met een eigen risico deel van jouw afgesloten zorgverzekering. 


Kortom: Om exact te weten wat je zelf moet (bij) betalen, adviseren wij altijd zelf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je kan hiervoor de begroting die je van ons ontvangt indienen. 

Facturatie en gespreid betalen mogelijk via Infomedics* 


CDC Complete heeft de inning van facturen uitbesteed aan factoringsbedrijf in de zorg ‘Infomedics’. Het bedrag dat, na aftrek van de verzekerde kosten, overblijft wordt door Infomedics bij jou in rekening gebracht. Bij Infomedics kun je eventueel zelf om een betalingsregeling vragen*.


Infomedics biedt, bij factuurbedragen vanaf € 20, de mogelijkheid gespreid te betalen, Dit regel je dus zelf met Infomedics. Ga voor meer informatie naar www.infomedics.nl en log in met je factuurnummer.  Bellen kan ook. De servicedesk van Infomedics is van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00-17:00 uur te bereiken via telefoonnummer 036 – 2031900.


Attentie: Betaling via Infomedics is alleen van toepassing op patiënten met een Nederlandse identiteit en woonachtig in Nederland. Patiënten met een buitenlandse identiteit en/of woonadres dienen de kosten rechtstreeks bij CDC Complete Tandzorg te betalen en de rekening zelf in te dienen bij de zorgverzekeraar. 


* Indien voldaan wordt aan de Algemene Voorwaarden van Infomedics

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Veelgestelde vragen

Wij begrijpen dat je veel vragen hebt voordat je besluit een tandheelkundige behandeling te ondergaan. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!

Tandartskosten

Wat kost een tandartsbehandeling?

Daar is moeilijk antwoord op te geven. Een soortgelijke vraag zou zijn: "Wat kost een verbouwing? of Wat kost een vakantie?"
De prijs van een tandheelkundige behandeling hangt af van de situatie, wensen en budget. Hoe gezond zijn je tanden en tandvlees? Wat zijn de wensen en wat heb je ervoor over. Een diagnose stellen, röntgenfoto's maken, mondonderzoek en gesprek en behandelplan opstellen is nodig om de tandartskosten te kunnen zeggen. En in tandheelkunde zijn er, net als bij een verbouwing of het boeken van een vakantie, ook diverse mogelijkheden m.b.t. prijs/kwaliteit.

Veel mensen vinden tandartskosten zo hoog? Waarom is dat?

Tandheelkunde en tandtechniek is nog ouderwets vakmanschap. De meeste werkzaamheden worden nog met de hand gedaan. Kronen, bruggen en protheses worden door tandtechniekers in ons eigen laboratorium vervaardigd. Het is maatwerk, uurwerk en dat kan het voor mensen prijzig maken.

Waarom wordt er niet alles vergoed vanuit de zorgverzekeraars?

Deze vraag dient eigenlijk de overheid te beantwoorden. Dit is volgens ons de huidige visie van de overheid: Tot 18 jaar wordt alles vergoed en moet het gebit in principe goed onderhouden en gezond zijn. Met een aanvullende verzekering kan men vanaf 18 jaar het gebit door de tandarts laten onderhouden. Als het echt niet meer te behouden is, dan vergoedt de zorgverzekeraar een kunstgebit. En als deze na een periode aantoonbaar niet goed zit, wordt er een klikgebit vergoed. Iedere vijf jaar mag een kunstgebit of klikgebit vervangen worden met vergoeding uit de basisverzekering.

Welke kosten worden vergoed uit de basisverzekering?

Mondzorg voor verzekerden tot 18 jaar:
De basisverzekering dekt een uitgebreid pakket behandelingen. Bijvoorbeeld: periodieke controle, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp.

Mondzorg voor verzekerden vanaf 18 jaar:
De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.

Mondzorg voor alle verzekerden
De basisverzekering vergoedt bijzondere tandheelkundige zorg als er een ernstige (ontwikkelings)stoornis of afwijking van de mond is. Implantaten vallen dan ook onder bijzondere tandheelkundige zorg.

Ons advies is altijd de zorgverzekeraar te raadplegen. Op sommige behandelingen rekenen ze nog eigen bijdragen. Ook het eigen risico wordt eerst in rekening gebracht als het maximale bedrag nog niet is bereikt.

Contactformulier

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Alles onder 1 dak

In onze tandheelkundige kliniek, laboratorium en narcosecentrum werken alle specialisten nauw samen. Zo krijg je betere kwaliteit én ben je sneller geholpen!

Ervaren specialisten

Van cosmetische tot complexe gebitsbehandelingen, enorm bang of niet? Jouw wens is ons niet vreemd. Al meer dan 30.000 patiënten zijn je voorgegaan.

Eigen narcosecentrum

Ideaal voor zeer angstige patiënten. De anesthesioloog helpt jou met een team in slaap, in een speciaal ingericht narcosecentrum. Veiligheid voorop!

Zorgconsulenten

Je wordt vanaf de eerste afspraak begeleid door onze zorgconsulenten. Al je vragen, zorgen en verhalen kun je bij ze kwijt. Een vertrouwd gevoel.

Hoge reviewscore

Wekelijks ontvangen we tientallen reviews en de score is altijd hoog.
Alle feedback vinden we belangrijk want zo houden we onze kwaliteit en service hoog.

Eigen tandtechnisch lab

Het mooiste resultaat komt door de dagelijkse samenwerking tussen de behandelaren en de tandtechnici in ons lab. Jouw gebit is maatwerk en daarom perfect passend bij jou.