Lonneke: "Geen angst voor de tandarts dankzij angsttandarts van CDC"

Lonneke:

‘Ik vind het nog steeds bizar dat ik nu zonder angst naar de tandarts ga’

Lonneke (36) was jarenlang angstig voor de tandarts. Bij CDC Complete Tandzorg is deze angst volledig weggenomen. ‘De volgende keer gaat mijn dochter voor het eerst mee naar de halfjaarlijkse controle. Ik vind het fijn dat ik haar mee kan geven dat je niet bang hoeft te zijn voor de tandarts.’

Broer

‘Vroeger vond ik de tandarts in de eerste instantie niet zo eng. Maar mijn broer was als de dood voor de tandarts. We gingen altijd met het hele gezin heen. Mijn broer was als eerste aan de beurt en scheet zeven kleuren stront in de tandartsstoel. En daarna moest ik nog… Gaandeweg nam ik hierdoor zijn angst over. Terwijl ik verder helemaal geen gebitsproblemen had.’

Uitgelachen

‘Ik kan me nog goed herinneren dat ik rond mijn twintigste naar de tandarts moest omdat ik een gaatje had. Ik legde aan hem uit dat ik angst had voor de tandarts. Hij heeft me letterlijk uitgelachen toen ik in de behandelstoel lag. Dat vond ik verschrikkelijk. Hij heeft ook helemaal niet uitgelegd wat hij ging doen. Ik lag daar maar hulpeloos. Daarna ben ik jaren niet geweest. Met mijn toenmalige vriend ben ik wel nog een paar keer mee geweest naar een andere tandarts, maar toen die relatie uitging vond ik dat een mooi excuus om niet meer te gaan.’

Warme sfeer

‘Ik vind een gezond gebit wel heel belangrijk, dus uiteindelijk besloot ik om een angsttandarts te zoeken. Ik kende CDC Complete Tandzorg al van televisie en van vrienden. Wat me opviel was dat het geen standaard tandartspraktijk is. Natuurlijk blijft het een zorginstelling, maar er hangt altijd een warme sfeer. Toen ik voor het eerst binnenkwam werd ik zo hartelijk ontvangen! Er werden ook direct foto’s gemaakt van mijn gebit. Alles werd tot in de kleinste details uitgelegd. Ik weet nog dat ik dacht: 'Zó bang ben ik nou ook weer niet, dit is helemaal niet nodig.' Maar toen even later bleek dat ik gaatjes had, kwam mijn angst meteen weer naar boven. Toen vond ik het toch erg fijn dat alles zo gedetailleerd werd uitgelegd.’

Mondhygiëniste

‘Er werd een afspraak gemaakt om de gaatjes te vullen onder plaatselijke verdoving. Dat vond ik óók eng. Maar de behandeling viel me alles mee. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar ik heb amper iets van de prikken gevoeld en voor ik het wist zat de behandeling er alweer op. Sindsdien kom ik telkens terug voor een halfjaarlijkse controle. Deze controles worden nu door de mondhygiëniste gedaan. Op het moment dat zij iets ongebruikelijks ziet, komt de tandarts er weer bij. Ik word altijd door dezelfde mensen geholpen. Dat vind ik heel fijn.’

Schaamte

‘Vroeger was ik dagenlang zenuwachtig voordat ik naar de tandarts moest. Nu stap ik de drempel van de kliniek over als of er niets aan de hand is. Bizar, eigenlijk. De stap naar CDC Complete Tandzorg heeft heel veel voor me betekend. Ik kan er nu op vertrouwen dat ik een gezond gebit heb, en dat ik me niet druk hoef te maken. Bovendien bracht mijn angst voor de tandarts me vroeger heel veel schaamte. Ik kreeg vaak verbaasde blikken, en mijn omgeving zei dat ik me niet moest aanstellen. Achteraf hadden ze natuurlijk ook wel gelijk.’

Dochter

‘Ik ben inmiddels moeder geworden. Mijn dochter is net 7 maanden. De ene na de andere tand komt al door. Volgende keer neem ik haar al mee naar de kliniek, gewoon om even te kijken. Ik vind het een fijn idee dat ik haar straks kan meegeven dat je niet bang hoeft te zijn voor de tandarts, zoals ik dat wel was als kind. Ik wil dat ze opgroeit met een gezond gebit, én daar heb ik bij CDC alle vertrouwen in.’

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen