Tandarts Angela: "Ik bof heel erg met mijn collega's"

Tandarts Angela:

Tandarts Angela (25) uit Portugal kwam in haar eentje naar Nederland om bij CDC Complete Tandzorg te werken. Een grote stap, maar door haar omgeving en collega's voelt ze zich helemaal thuis. 'Mijn advies aan iedereen die twijfelt om in het buitenland te werken? Gewoon doen!'


Emigreren

'Al van kinds af aan wilde ik in het buitenland wonen', vertelt Angela enthousiast. 'Dus nadat ik mijn universitaire tandartsopleiding in Portugal afrondde was emigreren de natuurlijke stap. Ik koos voor Nederland, want ik hou van het land en denk dat het een goede plek is voor mensen die iets willen opbouwen. Bovendien is de werksituatie in Nederland veel aantrekkelijker dan in Portugal. Het was geen moeilijke beslissing. Ik moest alleen nog een fijne werkgever vinden.'


Recruiter

'In Portugal ben ik via een recruiter in aanraking gekomen met CDC Complete Tandzorg. Het feit dat het zo'n grote praktijk is met een eigen narcosecentrum sprak me direct aan: daar wilde ik werken! Ik kwam helemaal alleen naar Nederland. Ik kende al wel een Portugese tandarts in Utrecht, maar kwam in mijn eentje naar Eindhoven. Dat was een grote stap, maar mijn omgeving en collega's hebben me heel erg gesteund. Ik voelde me meteen thuis bij CDC.'


Uitdaging

Angela werkt als algemeen tandarts. Dat houdt in dat ze zich bezighoud met vullingen, controles, kroon-en brugwerk. 'Het is een mooie uitdaging om met angstpatiënten te werken. Iedere dag is anders, met zoveel verschillende patiënten en behandelingen. En iedere dag mag ik mensen helpen en blij maken. Je ziet mensen echt veranderen. Bovendien mag ik vaak meekijken bij grote behandelingen. In de toekomst hoop ik me verder te ontwikkelen als tandarts en ik wil ontzettend graag nog een aanvullende opleiding doen.'


Trots

'Ik ben trots op wat ik nu al allemaal heb bereikt. Een nieuw land, nieuwe baan, nieuwe taal, en dat allemaal in mijn eentje. Als ik mezelf nu vergelijk met zes maanden geleden, dan zie ik een enorm verschil. Niet alleen in mijn kennis en mijn manier van werken, maar ook in mijn zelfvertrouwen. Stap voor stap ontwikkel ik mezelf en dat wil ik blijven doen. Zonder de hulp van CDC was me dat niet gelukt.'


Niet alleen

'Ik bof heel erg met mijn collega's. Iedereen is vriendelijk en de sfeer op de werkvloer is goed. Er is een goede balans tussen serieuze zaken en grapjes. Soms is de taalbarrière wel een beetje lastig. Zeker in het begin vond ik het soms moeilijk om me te uiten, ondanks mijn intensieve cursus Nederlands. Maar het gaat steeds beter. Bovendien hebben we meer internationals op de werkvloer. Het is fijn om woon-, leef- en werkervaringen met elkaar te kunnen delen.'


Werk-leefbalans

Als haar wordt gevraagd wat ze van Nederland vindt, hoeft Angela niet lang na te denken. 'Iedereen is zo lang, voor zo'n klein landje! Maar ik hou van de sfeer en de mentaliteit van Nederlanders. De werk-leefbalans in Nederland is anders dan in Portugal. In mijn thuisland leven mensen om te werken, en hier werken mensen om te leven. Nederlanders genieten meer van het leven en daardoor ook van hun werk.'


Werken in het buitenland

Als je twijfelt om in het buitenland te werken, heeft Angela één advies. 'Gewoon doen! Niet bang zijn, want er zijn altijd mensen in dezelfde situatie die je begrijpen. Het is een geweldig avontuur. Probeer jezelf onder te dompelen in de taal en cultuur, ga bij een sportclub en doe leuke dingen met je collega's. Dat heb ik ook gedaan, en ik ben helemaal op mijn plek in Nederland én bij CDC.'


Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen