3 tips om angst voor de tandarts bij kinderen te voorkomen

3 tips om angst voor de tandarts bij kinderen te voorkomen

3 tips om angst voor de tandarts bij kinderen te voorkomen

Vaak ontstaat tandartsangst door een vervelende ervaring bij de tandarts, bijvoorbeeld op jonge leeftijd. Iemand kan hierdoor lange tijd, soms wel tientallen jaren last blijven houden van de angst. Toch is een regelmatige controle bij de tandarts belangrijk om de hygiëne op peil te houden. Hoe kun je voorkomen dat je kinderen een angst voor de tandarts ontwikkelen, en hier juist mee naar willen blijven gaan?

CDC Complete Tandzorg geeft je 3 adviezen:

1. Neem je kind zo snel mogelijk mee

Het gezegde is waar: vroeg geleerd is oud gedaan. Je kunt je kind ook op jonge leeftijd al meenemen naar de tandarts. Je kind hoeft niet eens zelf een behandeling nodig te hebben, hij of zij kan ook meegaan wanneer je zelf een behandeling ondergaat. Hierdoor kan je kind wel voorzichtig wennen aan de omgeving van de tandarts. Het wordt vertrouwd en positief ervaren, waardoor de kans kleiner is dat een tandartsbezoekje later grote angst gaat opwekken.

2. Zorg voor een vertrouwde sfeer

Vertel je kind bij de tandarts goed wat er gaat gebeuren. De tandarts zal dit zelf natuurlijk ook doen, maar je kunt hier als ouder een belangrijke rol in vervullen. De tandarts legt uit wat er gaat gebeuren. Jij kunt je kind vertellen dat er niets is om bang voor te zijn en dat het veilig is. Je kunt je kind op deze manier een vertrouwd gevoel geven. Wees hierbij wel eerlijk. Het trekken van een kies gebeurt weliswaar onder verdoving, maar kan later wel pijn opleveren. Zeg daarom niet dat het pijnloos is, zodat het vertrouwen in de tandarts positief blijft.

3. Draag eventuele eigen angst niet over

Ben je zelf bang om naar de tandarts te gaan? Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders. Wanneer je zelf zenuwachtig bent, merkt je kind dit ook. Die ziet het tandartsbezoek vervolgens net zo goed als iets om zenuwachtig voor te zijn. Wat helpt in dit geval, is om eerst zelf een positieve ervaring te krijgen. Zo merk je dat de angst voor de tandarts niet nodig is. CDC Complete Tandzorg biedt de mogelijkheid aan om bij de angsttandarts langs te komen of om de behandeling onder narcose uit te laten voeren. Vaak merken patiënten na een van deze behandelingen dat de eigen angst af is genomen.

Wat als je kind al angst heeft?

Wat moet je doen als je kind al bang is om naar de tandarts te gaan? Dit kan zomaar gebeuren, ook wanneer je kind al lange tijd naar de tandarts is geweest en vooral positieve ervaringen heeft gehad. Angst voor de tandarts is dan ook heel gewoon. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft hier last van. Net als bij volwassenen, helpt het om kinderen een positieve ervaring te geven. Geef gerust aan dat je kind het allemaal erg spannend vindt. De tandarts kan dan zijn of haar best doen je kind extra op diens gemakt te stellen.


Zonder angst naar de tandarts

CDC Complete Tandzorg begrijpt goed dat zowel jij als je kind angst kan voelen om naar de tandarts te gaan. Daarom zetten wij ons in om een tandartsbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Je kunt ons altijd informeren naar de mogelijkheden en hierover om advies vragen!


Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen