23 februari 2022 
2 min. leestijd

Angst door een negatieve ervaring bij de tandarts?

Angst door een negatieve ervaring bij de tandarts?

Een tandartsbezoek is voor een groot aantal mensen een spannende ervaring. Die angst kan zo hevig zijn dat iemand de tandarts liever gaat ontwijken. Angst voor de tandarts komt in veel gevallen door een slechte ervaring uit het verleden. Soms van toen iemand erg jong was. Tandartsangst kan hierdoor lang aanwezig blijven. Wat doe je in zo’n situatie? En welke mogelijkheden biedt CDC Complete Tandzorg om je hierbij te helpen?

Mogelijke negatieve ervaringen bij de tandarts

Misschien dat je onvoldoende wist wat er werd gedaan in je mond, en het maar een beetje moest ondergaan. Misschien dat de verdoving niet goed werkte. Of je wilde even stoppen met de behandeling, terwijl de tandarts juist doorging. Er kunnen veel redenen aan tandartsangst ten grondslag liggen. De gevolgen kunnen lang blijven: een tandartsangst kan maken dat je lange tijd het liefst de tandarts ontwijkt. Hierdoor kunnen alleen – soms ongemerkt – problemen in je mond ontstaan. Of je blijft juist met pijn in een kies rondlopen, puur om de tandarts te ontwijken.

Tandartsangst komt heel veel voor

1 op de 5 Nederlanders heeft last van tandartsangst. Word je zenuwachtig van het idee om naar de tandarts te gaan, ben je dus lang niet de enige. Dit betekent alleen ook dat veel tandartsen juist de zorg kunnen aanpassen op mensen die hier erg bang voor zijn. Ook voor CDC Complete Tandzorg is dit een gebied waar wij in het bijzonder aandacht aan besteden.

Wat doet CDC Complete Tandzorg om de angst te verlichten?

Je mag van ieder tandartsbezoek verwachten dat het prettig en rustig verloopt. De tandarts legt je duidelijk uit wat er gaat gebeuren en hoe de behandeling verloopt. De angsttandarts gaat hier nog een stapje verder in. De angsttandarts geeft extra aandacht aan het op je gemak stellen. Hij of zij is gespecialiseerd in het geruststellen van mensen met zenuwen. Moet de arts even stoppen, dan kan dat. Wil je wat muziek luisteren tijden de behandeling dan kan dit in veel gevallen ook. De behandeling bij de angsttandarts is gericht op jouw wensen en behoeften, zodat je de behandeling op een prettige manier kunt ervaren. Vaak is een of meerdere prettige ervaringen bij de tandarts ook genoeg om de negatieve associatie met de tandarts te verminderen.

Tandartsbehandeling onder narcose

Wanneer de angst zodanig groot is dat je de behandeling liever helemaal niet meemaakt, kan je ook de keuze maken om de behandeling onder narcose uit te laten voeren. Een behandeling onder narcose kan op meerdere manieren helpen om de zenuwen te overwinnen. Ten eerste merk je niets van de behandeling zelf. De narcose zorgt ervoor dat je diep slaapt en het is niet mogelijk om gedurende de behandeling wakker te worden. Je wordt goed in de gaten gehouden tijdens de behandeling met bewakingsapparatuur en een ervaren anesthesioloog en verpleegkundige.

Ten tweede sta je er niet alleen voor. Ga je naar de narcoseafdeling, is het noodzakelijk een begeleider mee te nemen. Na de behandeling mag je namelijk 24 uur niet rijden of het openbaar vervoer gebruiken. Voor en na de behandeling is er zo ook altijd een bekend gezicht om je te ondersteunen.

Na afloop van de narcosebehandeling

Na de behandeling kan je lichaam relatief snel het slaapmiddel afbreken, waardoor je rustig bij kunt komen in de uitslaapkamer. Ook hier word je in de gaten gehouden. Wanneer je op kunt staan en kunt lopen, mag je al naar huis toe, vaak al binnen een uur.

Wij helpen je graag bij tandartsangst

CDC Complete Tandzorg biedt zo dus verschillende manieren om het hopelijk iets makkelijker voor je te maken om naar de tandarts toe te gaan. In veel gevallen neemt tandartsangst af zodra je wel een prettige ervaring bij de tandarts hebt gehad. En daar zetten we ons graag voor in. Wil je meer informatie of direct een afspraak boeken?

Maak hier je intake afspraak

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen