02 februari 2022 
in Narcose
1 min. leestijd

Een narcosebehandeling: 5 dingen die je moet weten

Een narcosebehandeling: 5 dingen die je moet weten

Knijpt je keel al samen van angst bij de gedachte aan de tandarts? Eeuwig uitstellen van je tandartsbehandeling biedt geen uitkomst, maar een narcosebehandeling wel bij angst voor de tandarts. De tandarts maakt je gebit weer gezond en representatief, terwijl je er zelf niets van merkt. CDC Complete Tandzorg vertelt je graag wat belangrijk is voor een tandartsbehandeling onder narcose.

Een narcosebehandeling is ideaal bij tandartsangst

Niemand wordt met plezier aan de tand gevoeld: dit is, zonder verdoving, meestal geen plezierige behandeling. Je weet dat je eigenlijk moet gaan, want je weet dat die ontsteking niet vanzelf overgaat en dat die afgebroken kiezen niet opnieuw aangroeien. Erger nog: het tandbederf breidt zich uit. Je hebt niet alleen pijn, maar je wordt afgewezen bij die sollicitatie en die leuke date belt ook niet terug. Want ja, tijdens jullie afspraakje durfde je niet echt breeduit te lachen...  Tijd voor een behandeling onder narcose. Maar is dat niet ontzettend eng? Onderstaande punten stellen je hopelijk gerust.

1. Je weet precies wat er gebeurt

Voor je narcose vertelt de zorgconsulent, de tandarts en/of de anesthesioloog wat ze precies gaan doen. Je weet dus exact wat er gaat gebeuren, maar je hoeft het niet bewust mee te maken. Je wordt gewoon weer wakker met een gezond gebit.

2. Je lichaamsfuncties worden zorgvuldig gemonitord

Een gediplomeerd en ervaren anesthesioloog brengt je onder narcose en houdt je ademhaling en hartslag tijdens de tandartsbehandeling in de gaten. Zo kan er niets verkeerd gaan en ben je altijd veilig.

3. Dit moet je zelf doen: nuchter blijven!!

Dit is het enige wat je zelf moet doen. Dit is niet optioneel, maar verplicht. Vanaf zes uur voor de behandeling mag je niets meer eten en liefst ook niets meer drinken. Dit is cruciaal, omdat anders onverteerde resten uit je slokdarm naar boven kunnen komen tijdens je narcose. Houd je hier dus strikt aan.

4. Narcose heeft weinig bijwerkingen

Elke medicatie heeft bijwerkingen. Voor narcose tijdens een tandartsbehandeling kan dat zijn: wat duizeligheid, hoofdpijn en misschien misselijkheid. Deze bijwerkingen gaan echter snel weer over. Drink nadien veel water en laat je lichaam de afvalstoffen afvoeren.

5. Een narcose bij de tandarts kan ook voor kleine behandelingen

Het ligt voor de hand om onder narcose te gaan voor een uitgebreide gebitsrenovatie of een wortelkanaalbehandeling, maar voor kleinere behandelingen is dit ook mogelijk bij extreme angst. Overleg dit met je tandarts. Bedenk dat een narcosebehandeling vele malen beter is dan helemaal geen behandeling. 

Een gespecialiseerd narcosecentrum

Heb jij last van tandartsangst maar wil je wel graag een gezond gebit krijgen of behouden? CDC Complete Tandzorg heeft alle expertise bij elkaar gebracht voor gespecialiseerde narcosebehandelingen door een narcose tandarts. Neem alvast even een kijkje in de kliniek en lees de recensies.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
ben
Door

ben

op 26 Mar 2022

zou dat willen ja als t in de buurt is

Wanda
Door

Wanda

op 29 Aug 2022

Kan narcose altijd? Ook als je aandoeningen hebt en medicatie gebruikt.als betablokkers bv?

Reactie plaatsen