'Bij CDC Tandzorg vond ik eindelijk de juiste hulp voor mijn zoon met autisme'

'Bij CDC Tandzorg vond ik eindelijk de juiste hulp voor mijn zoon met autisme'

Mensen met autisme zijn vaak overgevoelig voor zintuiglijke prikkels en hebben behoefte aan houvast en structuur. Een tandartsbezoek kan daarom een enorme uitdaging zijn voor mensen met autisme, zo ook voor Mike (20). Samen met zijn moeder Bianca (45) ging hij langs verschillende tandartsen, maar niemand kon hem helpen. Tot ze bij CDC Complete Tandzorg terecht kwamen. Hier ging een wereld voor ze open: eindelijk vonden ze specialisten, oftewel empathische behandelaren, die wisten hoe ze met de autisme van Mike om moesten gaan.

Traumatische ervaringen als kind

'Toen Mike jonger was, zijn we langs talloze tandartsen gegaan, maar geen van allen met succes' aldus Bianca. 'De tandarts zette zich telkens zelf centraal, in plaats van mijn zoon. Tandartsen vonden het vaak maar moeilijk om met het autisme van Mike om te gaan. Alles moest gebeuren volgens de standaard manieren van de tandartsen en ze konden geen aangepaste behandeling aanbieden. Dit waren traumatische ervaringen voor Mike. Door zijn angst durfde hij jarenlang niet meer naar de tandarts te gaan ondanks dat hij op een gegeven moment veel tandpijn kreeg. Hij kon zelfs amper meer pijnloos eten'.

De wensen van mijn zoon stonden centraal

'De begeleider van Mike kende iemand met autisme die behandeld werd bij CDC Complete Tandzorg. Dat leek ons een goede oplossing. We namen telefonisch contact op met CDC en werden uitgenodigd om op intakegesprek te komen. Hier waren we heel blij mee. We moesten ruim tweeënhalf uur reizen van Drenthe naar Best, maar dat bleek het meer dan waard. We werden vriendelijk ontvangen en kregen heldere uitleg over de behandelopties. Het werd ons meteen duidelijk dat mijn zoon en zijn wensen hier centraal stonden en niet die van de tandarts. Samen kozen we voor een narcosebehandeling, zodat het gebit van Mike in zijn totaliteit weer gezond gemaakt kon worden'.

Onder narcose

'Na het intakegesprek gingen we opnieuw naar CDC, ditmaal voor de narcosebehandeling. Normaal gesproken was Mike ontzettend zenuwachtig voor een tandartsbezoek, maar dat viel nu reuze mee. De sfeer was heel relaxed. Dit kwam niet alleen door de specialisten, maar ook door de omgeving. De behandeling werd nogmaals met ons doorgenomen en toen was het tijd voor de narcose. Dit gebeurde door middel van een infuus, wat Mike nog wel even spannend vond. Hier gingen de specialisten gelukkig heel goed mee om. Ze stemden alles af op mij en Mike, en lieten ons zelf aangeven wanneer ze het infuus konden inbrengen'.

Fijne begeleiding

'De behandeling is goed verlopen. Toen Mike eenmaal bijkwam van de narcose had hij wel last van een paar bijwerkingen. Hij was bijvoorbeeld best wel moe. Gelukkig waren we hier van tevoren goed over ingelicht. Dit was voor Mike heel erg fijn. Zo kwam hij niet voor verrassingen te staan. Zelfs hier werden we goed begeleid door de verpleegkundige. We kregen ook duidelijke uitleg over de eerste 24 uur thuis'.

Geen pijn meer

Hoewel de tandarts erg prijzig kan zijn, raadt Bianca CDC Complete Tandzorg aan iedereen met autisme aan. 'Het is iedere cent meer dan waard. Je wil toch het beste voor je kind en een gezond gebit is ontzettend belangrijk voor je totale gezondheid. We zijn inmiddels een paar keer bij CDC  geweest voor een behandeling en inmiddels gaat het goed. Mike heeft geen pijn meer en dat is heel fijn. Wat CDC uniek maakt is dat de patiënt er echt centraal staat. Persoonlijke zorg is gegarandeerd doordat de specialisten zo betrokken zijn. Dat vind je nergens anders in Nederland.'


Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen