De 5 dingen die je moet weten over... extreme tandartsangst
01 juli 2021 
2 min. leestijd

De 5 dingen die je moet weten over... extreme tandartsangst

Een beetje nervositeit voor de tandarts is best normaal. Maar wat nou als je zo bang bent voor een tandartsbezoek dat je helemaal nooit meer gaat? Zelfs bij het denken aan een simpele controle raak je van slag. Je verzet je met hand en tand tegen het maken van een afspraak. Als je last hebt van extreme tandartsangst kan dat heel belemmerend zijn. We vertellen je hier graag meer over deze tandartsenfobie. Want door er meer over te weten en te praten, kom je ook een stapje dichterbij een oplossing.

Tandartsangst is heel normaal

Zo'n 40% van de Nederlanders heeft in meerdere of mindere mate last van tandartsangst, meldt De Volkskrant in een reportage. Het is daarmee een van de meest voorkomende fobieën, meer nog dan bijvoorbeeld hoogtevrees. Met andere woorden, tandartsangst is heel normaal. Voor een deel van die groep blijft de angst behapbaar. Het lukt ze om ondanks zenuwen toch op controle en voor een behandeling naar de tandarts te stappen. Maar er is ook een groep mensen (zo'n half miljoen) die zó bang is dat ze helemaal geen afspraak meer maakt. Ze doen er alles aan om maar niet in de stoel te hoeven plaatsnemen.

Slechte ervaringen hebben veel impact

Hoe tandartsangst ontstaat, kan verschillen van persoon tot persoon. Vaak ligt de bron in een vervelende ervaring in het verleden. Bij veel generaties heeft de schooltandarts een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van tandartsangst. Soms heeft een behandeling erg veel pijn of complicaties veroorzaakt, waardoor de angst voor een nieuwe afspraak toeneemt. In andere gevallen gaat de angst van ouders door op de kinderen. Vandaag de dag is er meer aandacht voor goede, deskundige en klantvriendelijke tandzorg. Dat blijkt ook aan de cijfers: steeds minder kinderen hebben last van tandartsangst.

Tandartsangst is een vicieuze cirkel

Tandartsangst is niet alleen heel vervelend en stressvol. Het gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen en schaamte. Na verloop van tijd kunnen er bepaalde klachten ontstaan die pijn veroorzaken en steeds verder verergeren. Het lastige is dat dit de stap naar de tandarts vaak nog groter maakt. Mensen schamen zich voor de staat van het gebit en gaan het maken van een afspraak nog langer uit de weg. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

De angsttandarts kan helpen

Om mensen met tandartsangst toch te kunnen helpen, zijn er speciale angsttandartsen. Deze specialisten nemen alle tijd om je op je gemak te stellen en goed te luisteren naar jouw verhaal en wensen. De angsttandarts heeft aandacht voor het maken van duidelijke afspraken, zodat je niet opeens voor verrassingen komt te staan. En naast expertise als tandheelkundig specialist, heeft deze arts de benodige 'people skills'. Tijd, aandacht en begrip zijn belangrijke aspecten waardoor je je rustiger en veiliger voelt.

Een narcosebehandeling kan een oplossing zijn

Soms is de angst zo groot en onoverbrugbaar dat je helemaal niet aanwezig wilt zijn tijdens een behandeling. Bij dit soort extreme tandartsangst kan een narcosebehandeling een oplossing zijn. Bij de meeste tandheelkundige behandelingen is volledige narcose niet nodig. Maar het kan wél een uitkomst bieden bij angst. Bij CDC Complete Tandzorg helpen we jaarlijks honderden mensen met angst voor de tandarts. Een anesthesioloog dient de narcosemiddelen toe en de arts kan de benodigde behandeling uitvoeren zonder dat je het merkt.

We helpen je graag

Bij CDC Complete Tandzorg helpen we graag je gebit weer gezond te maken of te houden. Daarom staat expertise, ervaring en deskundigheid hoog in het vaandel. Maar ook vinden we het belangrijk dat dit op een prettige manier gebeurt waar jij je goed bij voelt. Er staat een speciaal narcoseteam klaar voor mensen met tandartsangst, maar ook andere specialisten die kunnen ondersteunen bij verschillende wensen. Neem gerust contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden op het gebied van narcose- en angstbehandelingen.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door Lorette Laumans, marketing manager van CDC. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down