De 5 dingen die je moet weten over... extreme tandartsangst

De 5 dingen die je moet weten over... extreme tandartsangst

Een beetje nervositeit voor de tandarts is best normaal. Maar wat nou als je zo bang bent voor een tandartsbezoek dat je helemaal nooit meer gaat? Zelfs bij het denken aan een simpele controle raak je van slag. Je verzet je met hand en tand tegen het maken van een afspraak. Als je last hebt van extreme tandartsangst kan dat heel belemmerend zijn. We vertellen je hier graag meer over deze tandartsfobie. Want door er meer over te weten en te praten, kom je ook een stapje dichterbij een oplossing voor jouw tandartsangst.

Tandartsangst is heel normaal

Zo'n 40% van de Nederlanders heeft in meerdere of mindere mate last van tandartsangst, meldt De Volkskrant in een reportage. Het is daarmee een van de meest voorkomende fobieën, meer nog dan bijvoorbeeld hoogtevrees. Met andere woorden, tandartsangst is heel normaal. Voor een deel van die groep blijft de angst behapbaar. Het lukt ze om ondanks zenuwen toch op controle en voor een behandeling naar de tandarts te stappen. Maar er is ook een groep mensen (zo'n half miljoen) die zó bang is dat ze helemaal geen afspraak meer maakt. Ze doen er alles aan om maar niet in de stoel te hoeven plaatsnemen.

Slechte ervaringen hebben veel impact op tandartsangst

Hoe tandartsangst ontstaat, kan verschillen van persoon tot persoon. Vaak ligt de bron in een vervelende ervaring in het verleden. Bij veel generaties heeft de schooltandarts een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van tandartsangst. Soms heeft een behandeling erg veel pijn of complicaties veroorzaakt, waardoor de angst voor voor de tandarts toeneemt. In andere gevallen gaat de angst van ouders door op de kinderen. Vandaag de dag is er meer aandacht voor goede, deskundige en klantvriendelijke tandzorg. Dat blijkt ook aan de cijfers, want steeds minder kinderen hebben last van tandartsangst.

Tandartsangst is een vicieuze cirkel

Tandartsangst is niet alleen heel vervelend en stressvol. Het gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen en schaamte. Na verloop van tijd kunnen er bepaalde klachten ontstaan die pijn veroorzaken en steeds verder verergeren. Het lastige is dat dit de stap naar de tandarts vaak nog groter maakt. Mensen maken geen tandartsafspraak uit schaamte voor de staat van het gebit, waardoor een bezoek aan de tandarts nog langer uit blijft. Zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht en verandert er niets aan de tandartsangst.

De angsttandarts kan helpen

Om mensen met tandartsangst toch te kunnen helpen, zijn er speciale angsttandartsen. Deze specialisten nemen alle tijd om je op je gemak te stellen en goed te luisteren naar jouw verhaal en wensen. De angsttandarts heeft aandacht voor het maken van duidelijke afspraken, zodat je niet opeens voor verrassingen komt te staan. En naast expertise als tandheelkundig specialist, heeft deze arts de benodigde 'people skills'. Tijd, aandacht en begrip zijn belangrijke aspecten waardoor jij je rustiger en veiliger voelt.

Een narcosebehandeling kan een oplossing zijn

Soms is de angst zo groot en onoverbrugbaar dat je helemaal niet aanwezig wilt zijn tijdens een behandeling. Bij dit soort extreme tandartsangst kan een tandartsbehandeling onder narcose een oplossing zijn. Bij de meeste tandheelkundige behandelingen is volledige narcose niet nodig. Maar het kan wél een uitkomst bieden bij angst. Bij CDC Complete Tandzorg helpen we jaarlijks honderden mensen met angst voor de tandarts. Een anesthesioloog dient de narcosemiddelen toe en de arts kan de benodigde behandeling uitvoeren zonder dat je het merkt.

We helpen je graag

Bij CDC Complete Tandzorg helpen we graag je gebit weer gezond te maken of te houden. Daarom staat expertise, ervaring en deskundigheid hoog in het vaandel. Maar ook vinden we het belangrijk dat dit op een prettige manier gebeurt op een werkwijze waar jij je goed bij voelt. Er staat een speciaal narcoseteam klaar voor mensen met tandartsangst, maar ook andere behandelaren en specialisten die kunnen ondersteunen bij verschillende wensen.  Neem gerust contact op als jij wilt werken aan jouw tandartsangst of meer wilt weten over de mogelijkheden op het gebied van narcose- en angstbehandelingen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk. Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen