De meest gestelde vragen over... wittere tanden

De meest gestelde vragen over... wittere tanden

Iedereen heeft van nature een lichtelijk gele gloed over de tanden. Dat is niet meer dan normaal. Toch willen veel mensen het liefst hun tanden wit en stralend hebben. Logisch, het staat symbool voor een gezond en jeugdig gebit. Misschien heb je wel eens naar een tandpasta-reclame gekeken en je afgevraagd hoe die mensen zo'n wit gebit kunnen hebben. Natuurlijk zijn reclames altijd mooier dan de werkelijkheid, maar er zijn wel manieren waarop je je eigen tanden wit kunt houden of zelfs witter kunt maken.

Kan ik zelf wat aan de kleur van mijn tanden doen?

Er zijn veel verschillende methodes waarmee je zelf beter voor je tanden kunt zorgen. Toch is het belangrijk om te weten dat ook je genen een grote rol spelen bij de kleur van je gebit. Hoe dikker jouw tandglazuur en tandbeen van nature zijn, hoe witter je tanden eruit zien. Hier heb je dus zelf geen invloed op. Er zijn wel genoeg andere dingen die je in de hand hebt, zodat jij je niet hoeft te schamen voor je gebit.

Helpt het om vaker te poetsen?

Het is heel belangrijk om minstens twee keer per dag je tanden te poetsen. Hierdoor blijven je tanden langer gezond en behouden ze een lichte kleur. Het gaat echter niet alleen om hoe vaak je poetst, maar ook om hoe je poetst. Zo werken ronde poetsbeweging het best, wat het makkelijkst gaat met een elektrische tandenborstel. Daarnaast is het beter om even te wachten met poetsen nadat je iets gegeten hebt. Door te eten wordt er namelijk zuur geproduceerd in je mond. Wanneer je dan meteen gaat poetsen, kan je tandglazuur aantasten, terwijl dit glazuur je tanden juist wit houdt.

Maakt het uit wat ik eet of drink?

Wat je eet of drinkt heeft, net als op de rest van je lichaam, ook invloed op je tanden. Drankjes zoals koffie, thee, wijn en cola kunnen je tanden geler maken. Dat frisdrank slecht is voor je tanden weet je misschien al wel, want ook het eten van teveel suiker en kleurstoffen kan je tanden verkleuren. Toch kunnen ook gezonde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, door hun zuurgraad je glazuur dunner maken. Je hoeft niet alles te vermijden, maar eet of drink dit soort producten met mate. Een goede tip: drink na elke maaltijd wat water, want dit spoelt een deel van de zuurlaag weg.

Kan ik mijn tanden witter (laten) maken?

De tandzorg kan ook het een en ander voor jou beteken. Zo is het aan te raden om elk half jaar op controle te komen. Een afspraak bij de mondhygiëniste is ook raadzaam, want dan kan je gebit grondig worden schoongemaakt. Zo wordt tandplak en tandsteen waar jezelf niet bij kan verwijderd. Daarnaast kan de tandarts je ook op cosmetisch vlak helpen, bijvoorbeeld door middel van bleken of misschien zelfs facings.

Is bleken slecht voor je tanden?

Bleken is in principe niet schadelijk voor je tanden als je het bij de tandarts laat doen. Er zijn natuurlijk ontelbare do-it-yourself tandenbleekkits, alleen hiermee kun je veel sneller schade aan je tandvlees of tandglazuur toebrengen. Bovendien levert het vaak ook niet het resultaat op dat je wilt. Daarom is het verstandiger en voordeliger om hiervoor een afspraak bij de tandarts te maken. Wanneer je ook te maken hebt met scheefstand, kunnen facings een mooie en duurzame oplossing voor je zijn.

Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen