Een complete gebitsvervanging met het gevoel dat je je eigen gebit nog hebt

Een complete gebitsvervanging met het gevoel dat je je eigen gebit nog hebt

 

CDC Complete tandzorg biedt als een van de weinige Nederlandse tandheelkundige klinieken de All-on gebitsprothese aan oftewel een vaste brugconstructie 

Willem Baas, een gespecialiseerde en zeer ervaren behandelaar van CDC in deze type behandelingen, geeft in een interview uitleg over deze gebitsoplossing. Willem: “Wij waren hiermee de eerste in Nederland. Het grootste voordeel van een vaste brugconstructie is dat het voelt alsof je je eigen tanden en kiezen nog hebt.”

 

Beste alternatief voor echt

CDC leerde in 2005 al met deze techniek werken bij Paolo Malo in Portugal. “Inmiddels zijn er wekelijks mensen die kiezen voor deze mooie gebitsoplossing”, vertelt Willem Baas. “In mijn ogen is dit het beste alternatief voor nieuwe eigen tanden en kiezen. De hoogwaardige All-on gebitsoplossingen worden op vier of zes implantaten vastgezet in de kaak. Dit is zelfs mogelijk als de conditie van de tanden en kiezen zeer slecht is of wanneer ze al getrokken zijn. Of we voor All-on-4 of All-on-6 kiezen hangt af van de hoogte en omvang van de kaak.”

 

Gemakkelijker en comfortabeler

Omdat een vaste brugconstructie wordt vastgezet in het kaakbeen heb je nooit het risico op klapperen zoals bij een traditioneel kunstgebit. Deze gebitsoplossing is bovendien kleiner en verfijnder. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van een klikgebit is volgens Willem Baas het gemak. “Een klikgebit blijft een prothese die je twee keer per dag uit de mond moet halen om haar te reinigen. Dat kan je met een vaste brugconstructie niet zelf.”

 

Porselein of kunststof

De tanden en kiezen van de vaste brugconstructie zijn gemaakt van porselein of kunststof. “Ik adviseer eigenlijk altijd de kunststof variant. Die heeft namelijk een elasticiteit die een teveel aan druk bij te hard bijten beter opvangt. Afgezien daarvan is de kunststof variant minder slijtagegevoelig. Van porseleinen kunsttanden komen toch sneller splinters af. Daarbij ogen de kunststof varianten mooier. Het roze randje voor een stukje tandvleesvervanging dat aan de tanden zit, ziet er namelijk net iets natuurlijker uit.”

 

In een dag nieuwe tanden

Het behandelingstraject voor het plaatsen van een All-on / vaste brugconstructie hangt af van de conditie van het kaakbeen. “Het plaatsen van de implantaten kan al in een paar uur en binnen een dag kunnen we zorgen voor een tijdelijke oplossing”, vertelt Willem. “Dit is mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen technici hier en ons inpandige laboratorium. Bovendien ontstaat er mooier maatwerk als de tandtechnieker ook de cliënt ziet, zoals bij CDC.” Hij vervolgt: “Ik heb patiënten bij wie ik ’s ochtends de tanden trek. Daarna maken we een afdruk van de kaak, die als een mal dient voor het gebit. Vervolgens plaats ik de implantaten en aan het einde van de middag bevestig ik het tijdelijke All-on gebit. Je gaat dan dus met tanden weer naar huis, dat vinden we belangrijk bij CDC. Als de kaak na vier maanden helemaal tot rust is gekomen, plaatsen we de definitieve All-on brugconstructie. Je komt daarvoor eerst nog even passen. De stand van de tanden en de kleur kunnen we dan desgewenst nog verder op je wens afstemmen.”

 

 

Traject bij slechte conditie kaak

Is de kaak in erg slechte conditie, dan bouwt CDC een tussenstap in. Willem: “Dat komt omdat het kaakbeen voldoende stevigheid moet hebben voor het plaatsen van de implantaten. Als ik tijdens de intake al merk dat dit niet zo is, geef ik dit meteen aan. In zo’n geval trekken we de tanden en kiezen, maar laten we het ontstoken kaakbeen vervolgens eerst een aantal maanden genezen. Je krijgt dan tijdelijk een traditionele gebitsprothese tot we het definitieve All-on-4 gebit kunnen plaatsen. Dit is doorgaans binnen 4 à 5 maanden. Dat is aanzienlijk sneller dan wanneer je een traditionele prothese laat aanmeten en vervolgens een klikprothese. Volg je daarvoor het traject via de zorgverzekeraar, dan ben je al snel een jaar verder.”

 

Kosten

Deze geweldige oplossing is weliswaar wel één van de duurdere behandelingen. Afhankelijk van de diagnose en wensen kost een All-on vaste brugconstructie tussen de  € 7.000,- en  € 10.000,- per kaak.

Daarnaast biedt CDC de mogelijkheid om de tanden en kiezen onder narcose te laten trekken. De forse prijs van deze optie wordt veroorzaakt door de hoge kostprijs van de materialen die voor deze oplossing gebruikt worden. Daarnaast gaat er voor de tandtechnicus veel tijd in het werk zitten vanwege het finetunen van een All-on gebit. 

“Hier staat tegenover dat deze gebitsoplossing in de regel voor het leven is, als je althans de implantaten goed onderhoudt”, stelt Willem Baas. “Alleen het gebit kan na een aantal jaren vervangen worden. Eigenlijk net zoals bij een normaal kunstgebit. Dan moet je wel rekening houden dat hier ook weer kosten aan verbonden zijn want dit wordt niet door de zorgverzakeraars vergoed.

 

Investering in jezelf

Willem: “Voor velen is de gedachte aan een kunstgebit of klikgebit al een nachtmerrie. Met deze oplossing komen we heel dicht bij de sensatie van je natuurlijke eigen gebit. Het zit vast in de mond en is niet uitneembaar door jezelf. Het is in omvang veel kleiner dan een kunstgebit. We maken de natuurlijke tanden qua grootte zo goed mogelijk na. Het is een dure oplossing, maar voor velen die het zich kunnen veroorloven, zeker de investering waard. Ik hoor regelmatig terug dat ze liever investeren in hun gezondheid, het comfort van alles weer kunnen eten en voluit durven lachen, dan in het opknappen van een woning of het rijden van een dure auto. Dat we bij CDC met een oplossing als deze mensen zo blij en gelukkig maken, geeft mij veel voldoening.”

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen