Gebitsrenovatie: kies ik een kunst- of klikgebit?

Gebitsrenovatie: kies ik een kunst- of klikgebit?

Na een gebitsrenovatie heb je een perfect verzorgd gebit. Heb je de keus al gemaakt voor een kunstgebit, maar twijfel je nog of je toch misschien liever een klikgebit wilt? Lees hieronder de veelgestelde vragen over dit onderwerp. De specialisten van CDC Complete Tandzorg adviseren je graag.

Vraag: Welk gebit zit het prettigst?

Antwoord: Een gewoon kunstgebit zit los in je mond. Je mond- en kaakspieren moeten zich aanpassen aan je nieuwe gebit. Dit kan enige tijd duren, maar een op maat gemaakt kunstgebit zit zeker goed, zelfs zonder kleefmiddel. Een klikgebit zit daarentegen vast in je mond, vastgeklikt op een aantal implantaten. Zo kan het niet verschuiven en dat voelt vaak net iets comfortabeler.

Vraag: Welke gebitsrenovatie is het goedkoopst?

Antwoord: Een klikgebit is in principe duurder, maar onze zorgconsulent vraagt de maximale vergoeding aan bij je zorgverzekering. Dit kan oplopen tot wel 100 procent, afhankelijk van je zorgverzekering en de details van de behandeling. Een klikgebit hoeft voor jou dus niet duurder uit te vallen. We gaan dit voorafgaand aan je gebitsrenovatie samen met jou bekijken.

Vraag: Welke behandeling gaat het snelst?

Antwoord: Voor het klikgebit zet de kaakchirurg een aantal implantaten in je kaak. Het duurt een aantal maanden voordat deze zich goed vast hebben gezet in het kaakbot. Reken dus op een langere behandelduur van ongeveer een half jaar.

Vraag: Vermindert de pasvorm van mijn kunstgebit in de loop van de tijd?

Antwoord: Als je een loszittend kunstgebit hebt, neemt je botvolume af. Hierdoor slinkt je kaak en gaat je gebit door de jaren heen steeds minder goed zitten. Bij een klikgebit speelt dit probleem minder. De implantaten fungeren namelijk als kunstwortels en stimuleren je lichaam tot botopbouw. Je kaak blijft hierdoor beter in vorm.

Vraag: Kan ik mijn kunstgebit inruilen voor een klikgebit?

Antwoord: Je kunstgebit is helaas geen occasion die je kan doorverkopen. Maar je kunt natuurlijk wel besluiten tot een nieuwe gebitsrenovatie en alsnog kiezen voor een klikgebit. De tandtechnicus kijkt dan of het mogelijk is om aanpassingen te maken voor een klikgebit. Bij CDC Complete Tandzorg werken tandtechnici die met je mee kunnen denken en oplossingen kunnen aandragen.

Vraag: Hoe moet ik mijn gebit verzorgen?

Antwoord: Een klikgebit haal je net zo makkelijk uit je mond als een gewoon kunstgebit om schoon te maken. Het is net zo belangrijk om je kunst- of klikgebit te verzorgen als een eigen gebit. Een goede reiniging zorgt ervoor dat het gebit langer meegaat en je mond gezond blijft. De specialist geeft je de instructies mee die je hierbij nodig hebt.

Vraag: Moet ik nog steeds op controle met een kunstgebit?

Antwoord: Ook al heb je misschien geen tanden meer, de gezondheid van je tandvlees is nog steeds erg bepalend voor je algehele gezondheid. We zien je daarom graag ieder jaar terug voor een periodieke controle om jou en je (klik- of kunst)gebit gezond te houden.

CDC Complete tandzorg

Na je gebitsrenovatie ga je met een verzorgd gebit de deur uit, net als vele anderen voor je. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheid van gebitsrenovaties? Of heb je vragen over klik- of kunstgebitten? Neem dan gerust contact met ons op. Of lees de recensies op onze website om meer te weten over persoonlijke ervaringen!

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen