Gingivitis... alles wat je moet weten

Gingivitis... alles wat je moet weten

Spuug je bloed uit bij het tanden poetsen of flossen? Voelt je tandvlees rood en gezwollen? Dan heb je waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees ofwel gingivitis. 

Gingivitis is gelukkig pijnloos en eenvoudig te behandelen, maar zorg wél altijd dat je tijdig stappen onderneemt. Als je niks doet aan gingivitis dan kan de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis en permanente schade veroorzaken aan je tanden en kaak! Dat wil je natuurlijk niet, lees hier wat je aan gingivitis kunt doen. 

Hoe ontstaat gingivitis?

De oorzaak van gingivitis is tandplak: bacteriën vormen een zacht, plakkerig en kleurloos laagje op je tanden en tandvlees. Als je dat laagje niet dagelijks verwijdert door flink te poetsen en flossen, ontstaan er toxische stoffen die het tandvleesweefsel irriteren. Hierdoor ontstaat gingivitis.

Gingivitis is niet altijd even goed zichtbaar. Veel mensen hebben vaak geen last van tandvleesontsteking, waardoor gingivitis lang onopgemerkt blijft. Het gevaar daarvan is dat de gingivitis zich verder ontwikkelt tot parodontitis waardoor je tanden en kiezen uiteindelijk los kunnen komen te zitten. Bovendien kan gingivitis zorgen voor een slechte adem. Breng daarom regelmatig een bezoek aan onze gespecialiseerde mondhygiënist en voorkom tandvleesproblemen. De mondhygiënist kan gingivitis al in een vroeg stadium signaleren en geeft dan ook meteen persoonlijke poets en flos tips.

Hoe kan je zelf gingivitis voorkomen?

Het zal geen verrassing zijn: Een goede mondverzorging is van essentieel belang. Bestrijdt tandplak en tandsteen door twee keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Kies altijd een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Zorg ook dat je dagelijks goed reinigt tussen je tanden en kiezen door te stoken, ragen en flossen. Je kunt je reinigingsritueel ook uitbreiden met een tongschraper en mondspoeling. Bezoek ook met een brandschoon gebit, regelmatig je tandarts en mondhygiënist voor een checkup.

Stoppen met roken bevordert ook de gezondheid van je tandvlees en helpt bij het voorkomen van gingivitis.  Let op! Vaak zijn mensen geneigd om (tijdelijk) te stoppen met poetsen wanneer ze gingivitis hebben. Het is dan juist belangrijk om voorzichtig je tandvleesrand te blijven poetsen en goed tussen je tanden en kiezen te blijven reinigen om verdere ontsteking te voorkomen.

De gezondheid en verzorging van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt samen met je kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Verzorging van je tandvlees is daarom essentieel voor het behoud van je eigen tanden.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen