Ontstoken tandvlees? kom altijd in actie!

Ontstoken tandvlees? kom altijd in actie!

Doet de lichtste aanraking van je tandvlees al pijn? Dan is de kans groot dat je ontstoken tandvlees hebt. Ontstoken tandvlees is een signaal dat het tandvlees in slechte conditie verkeert. Wees gerust. Het is geen reden voor acute paniek, maar wél een reden om  actie te ondernemen. Ontstoken tandvlees geneest bijna nooit vanzelf. De kans is juist groter dat de ontsteking alleen maar erger wordt. Laat je tandvleesproblemen op zijn beloop, dan kun je na verloop van tijd zelfs je tanden verliezen. Gezond tandvlees is dus ontzettend belangrijk!

ontstoken tandvlees verhelpen?

Een beginnende tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Dit is normaal gesproken door dagelijkse, goede reiniging met elektrisch poetsen en het gebruik van tandenstokers, ragers en/of flosdraad tussen de tanden en kiezen te voorkomen. De tandarts of mondhygiëniste kan een grondige reiniging doen, onder meer door net onder het tandvlees te verwijderen tussen het tandvlees en de tanden kiezen

Je kan je bij CDC Complete Tandzorg inschrijven als je een goede tandheelkundige reiniging wenst door een expert.


Last van ontstoken tandvlees?

Een ontsteking van het tandvlees is ontzettend vervelend. Een aantal symptomen van ontstoken tandvlees zijn:

  • Pijnlijk tandvlees
  • Een slechte adem
  • Geïrriteerde of gevoelige tanden
  • Bloedend tandvlees
  • Opgezwollen tandvlees
  • Fistels, blaasjes, abcessen en aften in de mond

Ontstoken tandvlees kan nare gevolgen hebben, zoals teruggetrokken tandvlees en uiteindelijk het verliezen van tanden. Om dit te voorkomen is goede mondzorg en een regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist erg belangrijk. Wil jij van je tandvleesproblemen af en weer een compleet gezond en mooi gebit, maak dan een intake afspraak.


Ontstoken tandvlees voorkomen

Om je tandvlees gezond te houden, is goede mondhygiëne erg belangrijk. De oorzaak van ontstoken tandvlees is meestal door onvoldoende mondhygiëne bijvoorbeeld door het verkeerd of zelfs laks omgaan met tanden poetsen. Daarom geven wij je graag wat tips voor een gezond gebit.

Wij raden altijd aan om je gebit tweemaal per dag te poetsen. Het liefst met een zachte elektrische tandenborstel. Naast het poetsen is ook de reiniging met tandenstokers, ragers of flossdraad eenmaal per dag nodig om tussen de tanden te reinigen.
Daarnaast is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist te gaan. Ook als je al last van ontstoken tandvlees hebt, is een bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste erg belangrijk. Hij of zij kan een grondige

reiniging doen en tandplak en tandsteen verwijderen. Behandel ontstoken tandvlees en blijf er niet mee lopen.


Parodontitis

Verwaarloos je ontstoken tandvlees, (gingivitis), dan kan de ontsteking ernstiger worden en overgaan in parodontitis. Deze vergevorderde tandvleesontsteking gaat dan verder onder het tandvlees en kan het kaakbot aantasten. Gevolg hiervan is terugtrekkend tandvlees en tanden of kiezen die los komen te staan. De bacteriën die parodontitis veroorzaken, zijn

gevaarlijk voor je gezondheid. Je slikt ze namelijk door. Ze belanden in je maag en worden opgenomen in het bloed, waarna ze hart- en vaatziekten, beroerte of een vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Blijf er dus niet mee rondlopen!
Een gespecialiseerde tandarts in parodontitis heet een parodontoloog en is werkzaam bij CDC Complete Tandzorg.


Een intake afspraak met goede diagnose en röntgenfoto's zijn noodzakelijk om een behandelplan op te stellen.
De tandarts weet het beste wat je kunt doen om ontstoken tandvlees te genezen. En daarnaast bespaar je hoge tandartskosten. Preventie is goedkoper dan genezing!


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen