Ron: 'Door CDC weer terug in de maatschappij'

Ron: 'Door CDC weer terug in de maatschappij'

Geweldig dat CDC bereid is om anderen te helpen

Het ene moment zit je in de tandartsstoel, het volgende moment zet je samen met CDC Complete Tandzorg een prachtig sociaal initiatief op. Patiënt Ron Vogels (44) heeft een verleden als dakloze en een voorliefde voor kunst. Lees hier hoe hij deze twee combineert en hoe CDC hierbij is betrokken!

 

Dakloos

'In 2015 was ik dakloos. Ik merkte destijds ook wel dat mijn gebit steeds slechter werd. Het was een puinhoop. Maar ja, ik kon nergens heen: ik had geen geld voor een tandarts. Dus bleef ik er maar mee rondlopen. In die tijd hield ik me ook veel bezig met kunst. Dat sloeg aan. Ik kon mijn kunstwerken exposeren, verbreedde mijn sociale netwerk en kreeg een baan bij Springplank, een stichting die zich inzet voor mensen die in een uitzichtloze situatie zitten. Hier mag ik mensen verbinden door middel van kunst.'

 

Schaamte

'Hoewel mijn situatie enorm was verbeterd, was mijn gebit nog steeds in slechte staat. Vorig jaar hield ik het niet meer uit. Ik had ontzettend veel last. Via een advertentie kwam ik toen CDC Complete Tandzorg tegen. Ik heb denk ik wel drie uur met de telefoon in mijn hand gezeten. Ik durfde helemaal niet te bellen, ik schaamde me zo voor mijn gebit... Mijn laatste tandartsbezoek was in 2009. Wat zouden ze wel niet denken?'

 

Rust

'En toch heb ik gebeld. Niet veel later liep ik de kliniek binnen en kwam er een gevoel van rust over me heen. Er werden foto's van mijn gebit gemaakt en daarna lag ik bij Karin in de tandartsstoel. Ze bekeek mijn gebit en stelde voor om mijn hele bovengebit eruit te halen en te vervangen voor kronen. Mijn ondergebit bleek nog wel te redden, dus die heeft ze kunnen herstellen. Binnen drie maanden was mijn gebit volledig getransformeerd. Het is zo snel gegaan! Als ik nu in de spiegel kijk denk ik: 'Zo hee, dat ziet er goed uit!' Wat een verschil.'

 

Nachtwacht

'Een aantal weken geleden zat ik weer bij Karin in de stoel, voor mijn halfjaarlijkse controle. Ze vroeg hoe het met me ging en ik vertelde haar over mijn nieuwe project. Vanuit de stichting Springplank gaan we de Nachtwacht namaken in Eindhoven. Verschillende ondernemingen krijgen een personage van de nachtwacht die ze bij hun in het pand, bijvoorbeeld in de wachtkamer, kunnen neerzetten. Iedereen die het wil kan hier iets opschrijven. Na een paar weken voegen we alle personages weer samen en gaan we exposeren in het Van Abbemuseum. Een ongelofelijk mooi project om aan mee te mogen werken.'

 

Gratis behandeling

'Dat vond CDC ook, dus ze willen graag meewerken. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar ik weet zeker dat het ontzettend vet gaat worden. Maar dat is niet alles. Via CDC zijn we in contact gekomen met Dokters van de Wereld. Deze vereniging maakt zich, onder andere, hard dat de tandheelkundige kosten weer uit de basisverzekering vergoed zouden moeten worden. Daarnaast helpen ze graag, zoveel als mogelijk, mensen met een acuut gebitsprobleem, maar die hier geen financiële middelen voor hebben. CDC werkt met deze vereniging en is bereid om ieder jaar 25 mensen gratis te behandelen. Stichting Springplank gaat nu samen met Dokters van de Wereld en CDC een project opstarten. Dit vind ik echt een heel mooi gebaar.'

 

Sociaal initiatief

'Ik weet namelijk als geen ander hoe het is om een slecht gebit te hebben, zeker als je dakloos bent. Ik hoor regelmatig verhalen over tandpijn, schaamte, uitvallende tanden... En dat alles zonder enig uitzicht op verbetering, want deze mensen kunnen niet naar de tandarts. Dat gaat me echt aan het hart. Daarom vind ik het zo geweldig dat CDC bereid is om deze mensen te helpen. Het ene moment lag ik in de tandartsstoel en het volgende moment ontstaat er zo'n mooi sociaal initiatief. Ik geloof dat er goede dingen gebeuren als je mensen met elkaar verbindt. Een stukje bewustwording voor een betere maatschappij: dat is waar ik het voor doe.'

 

Focustrefwoord: Springplank, Dokters van de Wereld

Tags: stichting Springplank, CDC Complete Tandzorg, Nachtwacht, kronen, daklozen, Van Abbemuseum, kunst

Focustrefwoord: Een verleden als dakloze, een voorliefde voor kunst én een prachtige samenwerking met CDC: lees het het verhaal van RonOver de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Chris
Door

Chris

op 17 Oct 2022

Zo zouden meer tandartsen moeten zijn want een mooi en goed gebaar

Reactie plaatsen