Wat doe je als.... Je bang bent voor de tandarts, maar ook voor narcose?

Wat doe je als.... Je bang bent voor de tandarts, maar ook voor narcose?

Alleen al bij het idee van het maken van de afspraak krimpt je maag samen. De tandarts. Zelfs al is het een simpele controle, zelfs al ben je al vele keren eerder in de stoel gaan liggen: de angst wordt er niet minder op. Je weet dat het er een keer van moet komen, maar hoe langer je het kunt uitstellen, hoe beter.

Angst voor de tandarts

Klinkt het herkenbaar? Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Maar liefst 1 op de vijf! De een is een beetje zenuwachtig en heeft liever niet dat er hevige dingen moeten gebeuren in de mond. Maar er zijn ook veel mensen die een bezoekje aan de tandarts zodanig vermijden dat ze helemaal niet op controle komen. Het probleem is dat hierdoor juist mondproblemen kunnen ontstaan waar hevigere behandelingen voor nodig zijn: precies de behandelingen die mensen met tandartsangst niet willen.

Een andere mogelijkheid...

Tandartsen bieden gelukkig vaak de optie om de behandeling onder narcose uit te laten voeren. Zo merk je niets van de behandeling, terwijl je gebit wel wordt verzorgd. Maar wacht eens even, denk je nu misschien, narcose? Daar komt het zenuwachtige gevoel weer. Want dat is nog zo’n angst die veel voorkomt: angst voor narcose.

Behandeling onder narcose

Het is natuurlijk geen prettig idee dat je onder narcose wordt gebracht. Je verliest heel even de controle en raakt buiten bewustzijn, zodat de operatie uitgevoerd kan worden. Je maakt niks mee en herinnert je ook niets van de behandeling. De angst komt vaak voort uit dit controleverlies, of het idee om eerder of juist veel later wakker te worden. Maar bewakingsapparatuur en moderne geneesmiddelen zorgen ervoor dat een narcose erg veilig is. Je wordt aandachtig in de gaten gehouden zodat eerder ontwaken geen mogelijkheid is.

De angst is normaal

Het belangrijkste is te weten dat de angsten niet gek zijn. Angst voor zowel tandartsbehandelingen als narcose zien we vaak in de praktijk. Het kan helpen om vooraf te praten met de arts of assistent over de behandeling en het verloop van de narcose. Zo heb je duidelijkheid over wat je staat te wachten. Wanneer je jouw angsten kenbaar maakt, kunnen we ons best doen om je op je gemak te stellen.

Wat kan ik zelf doen?

We hebben enkele adviezen wanneer je jezelf erg angstig voelt over de behandeling of over narcose: Vraag informatie en bereid je goed voor. De arts en assistent zijn altijd bereid je op je gemak te stellen en precies te vertellen wat je te wachten staat. Schrijf je vragen van tevoren op. Wanneer je in de tandartspraktijk bent, kunnen zenuwen tóch de overhand nemen. Door de vragen op te schrijven, weet je zeker dat je niets vergeet. Benoem je angst. Het is soms moeilijk te zien hoe iemand zich voelt. Door je angsten uit te spreken, kan er extra gelet worden op hoe het met je gaat.

Meer informatie

Bij CDC Complete Tandzorg proberen we je altijd op je gemak te stellen. Met begrip, geduld, vriendelijkheid, duidelijkheid en deskundigheid helpen we je de angst te overwinnen om toch de hulp te kunnen krijgen die je nodig hebt. Mocht je veel angst hebben voor de tandarts en/of de narcose, kan de narcosetandarts je helpen de behandeling goed door te komen.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen