Hoe poets jij je tanden? Elektrisch of met een handtandenborstel poetsen. Wat is het beste? Lees het hier.

Hoe poets jij je tanden? Elektrisch of met een handtandenborstel poetsen. Wat is het beste? Lees het hier.

Tandenpoetsen kan op twee manieren: met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Maar met welke methode krijg je nu de schoonste tanden? Onze specialisten geven de voorkeur aan elektrisch poetsen. Waarom? Dat leggen we in dit blogartikel aan je uit.

Betere gebitsverzorging met een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel poetst beter dan een handtandenborstel. Allereerst maak je in één poetsbeurt net zoveel poetsbewegingen, als je met een gewone tandenborstel in één maand doet. Hierdoor verwijdert elektrisch tandenpoetsen veel meer tandplak en dit verkleint de kans op tandsteen. Ook gaatjes  of  ontstoken tandvlees voorkom je eerder met elektrisch poetsen.

Als je poetst met een elektrische tandenborstel, hoef je alleen maar de borstel op de tand of kies te zetten. De elektrische tandenborstel doet vervolgens de rest. Bij een handtandenborstel moet je hem ook nog bewegen. Maar let op: poets niet te hard. Te hard poetsen op één plek kan ervoor zorgen dat je het tandglazuur en tandvlees wegpoetst. Dan krijg je last van gevoelige tanden, doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Een handtandenborstel kan ertoe leiden dat de conditie van het tandvlees (verder) verslechtert. Steeds vaker hebben elektrische tandenborstels allerlei technische snufjes die het tandenpoetsen vergemakkelijken. Sommige tandenborstels geven precies aan hoe hard of hoelang je nog moet poetsen. Dit bevordert de gebitsverzorging.

Maar welke opzetborstel is dan het meest geschikt voor jouw gebit? De opzetborstels variëren in onder andere hardheid, vorm en richting van de haren. Vraag het aan één van onze preventie-assistentes of mondhygiëniste. Dit kan namelijk per gebit verschillen. Heb je last van gevoelig tandvlees? Dan adviseren we eerder om voor een zachte borstel te kiezen. Bij hardnekkig tandplak of tandsteen is een harde opzetborstel beter voor gebruik. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de zachte opzetborstels wel minder goed tandplak verwijderen.

Welk type elektrische tandenborstel kies je dan?

Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat een elektrische tandenborstel geen dure investering hoeft te zijn. Klik hier om de elektrische tandenborstels van Philips Sonicare en Oral B te vergelijken.

Wanneer is het tijd om de tandenborstel te vervangen?

Wij raden aan om naar de slijtage van de borstelharen te kijken. Als de borstelharen alle kanten op staan, is het de hoogste tijd om de borstelkop te vervangen. Bij de één zal dit eerder zijn dan bij de ander. Naar alle waarschijnlijkheid slijt de borstel van een elektrische tandenborstel minder snel. In vergelijking met handmatig poetsen heb je minder snel de neiging om extra druk te zetten.

Tandenpoetsen alleen is niet voldoende

Denk je na het tandenpoetsen klaar te zijn? Dan heb je eigenlijk nog steeds geen schone tanden. Ongeveer 40% van al het tandplak bevindt zich tussen de tanden en daar kun je met een (elektrische) tandenborstel niet bij.  Met behulp van ragertjes kun je het resterende tandplak tussen de tanden verwijderen. Ragertjes zijn in verschillende maten beschikbaar, ook voor de hele smalle kiertjes. Ons advies: verwijder met de ragers van GUM één keer per dag tandplak tussen de tanden. Vaker is niet nodig!

Dagelijkse goede gebitsreiniging is niet alleen nodig voor behoud van je gebit, maar ook voor je algemene gezondheid.

Persoonlijk advies nodig voor aanschaf tandenborstel?

Vraag de tandarts of mondhygiënist tijdens je periodieke controle welke tandenborstel en type borstel en rager je het beste kan aanschaffen. We adviseren je graag.

Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen