Interview met de Klinisch Prothesetechnici van CDC Complete Tandzorg

Interview met de Klinisch Prothesetechnici van CDC Complete Tandzorg

Het werk van een Klinisch Prothese Tandtechnicus

“De KPT’er is dé vakman voor een goed passend kunstgebit of klikgebit van hoge kwaliteit”

Wist je dat er in Nederland zo’n 1.4 miljoen mensen volledig edentaat zijn. Edentaat wil zeggen dat alle natuurlijke tanden eruit zijn en in veel gevallen een volledig kunstgebit geplaatst is *[1]. Overweeg je zelf een tandprothese te nemen omdat je van je gebitsproblemen af wil? Droom je van een gezond én mooi, probleemloos gebit?

Dan biedt CDC Complete Tandzorg daar de beste mogelijkheden voor!  En nee, je loopt echt niet zonder tanden of gebit naar buiten. Tenminste, bij CDC niet. Bij CDC werken, naast hele goede tandartsen, ook twee KPT’ers die zich elke dag bezighouden met het aanmeten en plaatsen van gebitsprotheses. Maak kennis met deze twee Klinisch Prothese Technici (KPT’ers) en lees wat zij voor je kunnen betekenen op het gebied van een kunstgebit, klikprothese en implantaten.

Wat doet een KPT’er precies?

Een klinisch prothesetechnicus houdt zich bezig met het aanmeten van nieuwe protheses, aanpassen van bestaande protheses, het uitvoeren van reparaties en het plaatsen van gebitten op implantaten. Soms betreft het een aantal tanden, soms het gehele gebit. Voorheen was dit de taak van een tandarts. Nu gebeurt het in samenwerking met de tandarts. De tandarts stelt het plan op en voert de behandelingen uit zoals het trekken van tanden en plaatsen van implantaten. De KPT’er maakt de afdrukken en zorgt dat de patiënt uiteindelijk met een nieuw gebit naar buiten loopt. Zeer specialistisch werk. En juist dit specialisme zorgt ervoor dat de beste resultaten behaald worden.

Door specialisme betere resultaten

Door het werk van de KPT’er wordt de tandarts ontlast. In de praktijken waar geen KPT’er aanwezig is, voert de tandarts alle handelingen zelf uit. Dus ook het aanmeten, aanpassen en plaatsen van de prothese. Door het specialisme van de KPT’er, die dit werk dagelijks doet, zijn de resultaten en behandeltijd zeer goed. En de samenwerking tussen de tandarts en KPT’er houdt elkaar scherp.  Maar uiteindelijk blijft de tandarts de opdrachtgever en daarmee verantwoordelijk voor de behandeling.

Onze KPT’ers

Dat zijn Wibo Wijzenbeek, sinds 2000 in dienst bij CDC Tandzorg en Koen van Gerven, sinds 1 januari weer terug bij CDC Complete Tandzorg na twee jaar in dienst te zijn geweest bij een andere tandartspraktijk. Koen werkte voor zijn uitstapje vanaf 2009 bij CDC. Beiden hebben veel ervaring opgedaan in tandtechnische laboratoria in diverse functies en zijn vandaaruit doorgegroeid naar de functie van KPT’er.

Het begint bij de patiënt

“Met een mooi en gezond gebit kun je iemand heel gelukkig maken. Zo kan de stand van je tanden iemand een heel ander gezicht geven. Dat is ook de reden waarom ik de lat voor mezelf, maar ook voor mijn collega’s van het laboratorium, zo hoog leg”, aldus Wibo. “Het begint allemaal bij de patiënt”, geeft Koen aan. “Door de juiste vragen te stellen, komen wij erachter waar de problemen liggen maar vooral ook wat de wensen zijn. Daarbij vind ik het belangrijk om klanten zo rustig mogelijk en vanuit vertrouwen te behandelen”, vervolgt Koen. “En uitgaande van de wens van de klant maken wij de vertaling naar wat er in het laboratorium moet gebeuren. Wij zijn pas tevreden als de klant dat ook is”, zegt Wibo.

Hoe gaat het in zijn werk

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat er allemaal gebeurt bij het plaatsen van een kunstgebit of een klikprothese. Het begint allemaal bij een intakegesprek met de tandarts. Die maakt een plan. Dat plan wordt met de patiënt besproken en als die akkoord gaat dan wordt er een afspraak gemaakt om de behandeling te starten.

Dag van de afspraak

Op de dag van de afspraak kom je bij één van de KPT’ers, Wibo of Koen, die eerst met je in gesprek gaan om de wensen die je hebt te bepalen. Dat doen zij heel rustig waarbij je meteen een vertrouwd gevoel krijgt. Vervolgens wordt er een afdruk van je gebit gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de kleur en de beet volgens je wensen van. “Patiënten vinden het belangrijk dat je eerlijk bent en ook durft aan te geven wanneer een wens niet geheel passend is of dat er iets mis kan gaan”, aldus Koen. “Als het eindresultaat maar goed is”. Op basis van deze afdruk wordt er een noodprothese gemaakt en deze is al klaar voordat de tandarts de tanden gaat trekken. Je leest het goed, dit gebeurt allemaal binnen één dag. “Wij kunnen dit op deze manier doen, omdat wij een eigen laboratorium in huis hebben. Dat betekent dat wij korte lijnen hebben. Daarnaast zijn wij specialisten. In andere en kleinere praktijken zijn ze vaak meer generalistisch.” zegt Wibo.

Tanden trekken

Wanneer je nog tanden hebt ga je naar de tandarts, waar je tanden getrokken worden. Na de extracties, het tanden trekken, wordt de noodprothese meteen geplaatst. Die werkt als een soort drukverband. Na een week worden de hechtingen eruit gehaald en wordt er een Softliner vulling geplaatst in de prothese. Dit is nog het beste te vergelijken met een zacht laagje, zacht kussentje, welke in de prothese wordt gespoten en waarmee je weer hapt. Doordat dit de vorm aanneemt die je tandvlees op dat moment heeft, sluit het gebit beter aan, zodat de prothese weer een stuk prettiger zit. Na twee maanden vindt er de eerste rebasing plaats (ofwel wordt er een extra voering geplaatst omdat je kaak slinkt). Na de rebasing zit het gebit weer als gegoten. En na nog eens twee maanden volgt er de tweede rebasing. De definitieve prothese wordt dan na 2 maanden na de tweede rebasing aangemeten. Al die tijd heb je een gebit dat er prima uitziet. De tijd tot de definitieve prothese is noodzakelijk om je mond goed te laten genezen. Nadat er een definitieve versie van je kunstgebit is gemaakt kun je een aanvraag doen voor implantaten en voor een klikprothese.

Tevreden klant

“De blije, gelukkige reactie van de mensen achteraf geeft mij echt een “wauw” gevoel,” aldus Wibo. “De meeste voldoening krijg ik als ik de wensen van de klant kan honoreren en de patiënt met een mooie prothese én lach de deur uitgaat” zegt Koen.

KPT is een mooi vak

“De combinatie van techniek, creativiteit en met mensen bezig zijn vanuit kennis en gevoel vind ik bijzonder mooi. En dat gevoel geef je door vertrouwen te geven. Ons vak bestaat voor 60% uit techniek en de overige 40% uit gevoel en intuïtie. En dat laatste kun je niet op een opleiding leren”, aldus Wibo. “Het leuke van het werken met mensen is dat je een mooi resultaat kan maken samen met de klant en dan zijn klanten je heel vaak erg dankbaar”, geeft Koen aan.

Onderscheidende aanpak bij CDC Tandzorg

De aanpak van CDC Complete Tandzorg om op één dag twee afspraken te laten plaatsvinden, bij de KPT’er en de tandarts, zorgt ervoor dat je dezelfde dag met een gebit de deur uitloopt. Dat betekent minder reistijd, minder tandartsbezoeken en nog belangrijker; niemand ziet dat je tanden getrokken zijn, maar je hebt wel een mooi gebit. “Wat CDC bijzonder maakt zijn de korte doorlooptijden. De patiënt hoeft voor de eerste prothese maar twee keer bij CDC te zijn. De eerste twee afspraken vinden plaats op dezelfde dag en dan nog één afspraak om het kunstgebit of de klikprothese te plaatsen. Bij een normale tandarts zijn dat minimaal vijf afspraken.  Bovendien hebben we alle faciliteiten in huis. Op het gebied van reguliere tandheelkunde maar ook op het gebied van gebitsrenovaties en cosmetische tandheelkunde. Daarbij kunnen wij onze klanten onder narcose behandelen zodat je ook bij angst hier terecht kan. Onze klanten worden verwend. Niet alleen met lekkere koffie maar ook door snelle hulp bij hun vragen op het gebied van hun gebit”, aldus Koen.

Waarom vinden onze KPT’ers het zo fijn bij CDC?

“Ik vind de vrijheid van werken en de mogelijkheid om zelf keuzes te maken heel erg prettig. Daarnaast vind ik de werkstukken die ik moet maken iedere keer weer een mooie uitdaging”, aldus Wibo. “Ik vind collegialiteit heel belangrijk en een leuk team om in te werken. En dat kan hier”, geeft Koen aan.

Hebben jullie tot slot nog een originele en nuttige tandheelkundige tip?

“Kom op controle! Dat voorkomt veel problemen. Ook al denk je dat je prothese goed zit, toch regelmatig laten controleren. De prothese kan door de jaren heen, door bijvoorbeeld veranderingen in de kaak, minder goed passen. In sommige gevallen hebben patiënten dat zelf niet in de gaten. En als het gebit niet goed past kunnen de tanden kapotgaan of kunnen de kiezen te veel gaan slijten. Of een prothese kan ook door de jaren heen te dun worden, zodat het kan breken. Maar heel belangrijk is ook de controle op de totale mondgezondheid. Afwijkingen aan het mondslijmvlies kunnen vroegtijdig ontdekt worden door regelmatige controles,” aldus beide heren.

Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

[1] Bron: staatvandemondzorg.nl

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Lorette-Laumans
Door

Lorette-Laumans

op 06 Apr 2021

Als je nog meer wil weten of een dagdeel mee wil kijken of dit vak ook iets voor jou is bij CDC, ben je altijd welkom. Het is een creatief, technisch vak, met volop innovatie én je maakt mensen ook nog eens gelukkiger met een gezond en esthetisch mooi gebit. 😁😁😁

Sjaak Toonen
Door

Sjaak Toonen

op 05 Mar 2024

WIBO ,topper in zijn vakgebied ,,heeft mij een nieuwe boven en onder protheses, op implantaten gemaakt ,,,prima 👍,,ik adviseer elke klant aan ga naar CDC en naar Wibo ,en anderen ,Sjaak ,Toonen

Reactie plaatsen