Wat te doen bij opgezwollen tandvlees

Wat te doen bij opgezwollen tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur, zit strak om je tanden en kiezen en doet geen pijn. Opgezwollen tandvlees is meestal knalrood en vaak ook pijnlijk. Allemaal tekenen dat er iets mis is met je tandvlees!

Hoe ontstaat opgezwollen tandvlees?

Opgezwollen tandvlees wordt vaak veroorzaakt door de opbouw van tandplak op, rond en tussen je tanden. Tandplak ontstaat wanneer voedselresten die koolhydraten bevatten (zoals suiker en zetmeel) in je mond achterblijven. Als deze tandplak niet regelmatig worden verwijderd door te poetsen, flossen en stoken nestelt het tandplak zich in de randjes van je tandvlees waar het door de opbouw van bacteriën gaat irriteren. Het lichaam reageert hierop door extra bloed naar het infectiegebied te sturen. Door de grotere toestroom van bloed ontstaat een zwelling.

Opgezwollen tandvlees is een teken dat je tandvlees ontstoken is. Andere symptomen van ontstoken tandvlees zijn:

  • Je tandvlees heeft een felrode kleur
  • Je tandvlees bloed bij het poetsen en flossen
  • Je tandvlees is gevoelig
  • Je tandvlees is teruggetrokken
  • Je hebt last van een slechte adem en een vieze smaak in je mond

Een tandvleesontsteking is gelukkig goed te behandelen en kan relatief eenvoudig voorkomen worden. Als je blijft doorlopen met opgezwollen tandvlees of  een tandvleesontsteking, dan kan de ontsteking zich uitbreiden en je kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan dat zorgen voor loszittende tanden en kiezen!

Hoe behandel je opgezwollen tandvlees?

Als je last hebt van opgezwollen tandvlees kun je het best direct contact opnemen met je tandarts of mondhygiënist voor een grondige professionele reiniging en een aangepaste poetsinstructie.

Het beste is natuurlijk om opgezwollen tandvlees te voorkomen. Dat begint bij een goede mondhygiëne. Poets daarom minimaal twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta en kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Poets grondig, maar vooral niet te hard! Van te hard poetsen kan je namelijk ook geïrriteerd en opgezwollen tandvlees krijgen. Vergeet ook niet de plekken tussen je tanden te reinigen door te flossen, stoken ragen. Ga voor een goede mondzorg regelmatig naar de mondhygiënist en laat je adviseren over hoe jij het beste jouw gebit kunt verzorgen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.


Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen