Wat te doen bij tandpijn

Wat te doen bij tandpijn

Tandpijn komt in verschillende vormen voor, maar wordt bijna altijd als heel pijnlijk en irritant ervaren. Soms is de pijn zeurend en continu aanwezig, maar de pijn kan ook heel acuut opkomen bij koude of warme prikkels. Hoe dan ook: je wil er zo snel mogelijk vanaf!

Oorzaken van tandpijn

De meest voorkomende oorzaak van tandpijn zijn gaatjes. Gaatjes en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast waardoor je tanden steeds gevoeliger worden voor prikkels van buitenaf. 

Teruggetrokken tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat hierbij je tandhalzen bloot  liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude, warme én zure invloeden. 

Tandpijn kan ook wijzen op een ontsteking aan de wortelpunten van je tand. Als een gaatje zo ver gevorderd is dat het je wortelkanaal heeft bereikt, dan kan aan de wortelpunt een ontsteking ontstaan. Dat kan zichtbaar worden door een opgezwollen wang.

Ook een flinke klap tegen de tand kan een ontsteking veroorzaken.

Een afgebroken tand, doordat je op iets hards hebt gebeten bijvoorbeeld, kan heel pijnlijk zijn. 

Een doorkomende verstandskies kan ook pijn veroorzaken. Vooral wanneer er niet genoeg plaats is in je gebit.


Tandpijn behandelen

Welke behandeling nodig is, hangt natuurlijk van de oorzaak af. Raadpleeg bij tandpijn altijd je tandarts of mondhygiënist. De specialist kan een diagnose stellen en de oorzaak van de tandpijn behandelen. 

Daarnaast is een goede mondhygiëne natuurlijk essentieel. Poets minimaal twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta en kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Vergeet ook niet de plekken tussen je tanden te reinigen door te flossen, stoken ragen. Ga voor een goede mondzorg regelmatig naar de tandarts en vraag de specialist om tips over hoe jij het beste jouw gebit kunt verzorgen.  Hoe gezonder je mond, hoe minder kans op tandpijn!


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk. 

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen