Wat te doen met gevoelige tanden?

Wat te doen met gevoelige tanden?

Bijna iedereen kent het vervelende gevoel van gevoelige tanden. Elke keer als je iets eet of drinkt dat heel koud, of juist heel heet is, voel je een scherpe pijnscheut van je tanden tot je tenen. Soms zijn tanden zo gevoelig dat je al in elkaar krimpt van de pijn als er een zucht koude lucht voorbij komt. Deze felle pijn kan verschillende oorzaken hebben. Waar komt het vandaan, maar belangrijker nog, hoe kom je er van af? 

Uitleg waarom je tanden gevoelig kunnen zijn

Een tand of kies is opgebouwd uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur, de buitenste harde laag, ligt het tandbeen. Als dit tandbeen bloot komt te liggen voelt dat heel onaangenaam aan. Ook de wortels van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Deze wortels worden beschermd door je tandvlees. Bij teruggetrokken tandvlees omdat je te hard hebt gepoetst of omdat je een ontsteking hebt, komt je tandbeen bloot te liggen. Tandbeen heeft geen glazuur en bevat vloeistof kanaaltjes die rechtstreeks prikkels van buitenaf doorgeven aan de zenuwen in je tand. Dat veroorzaakt heftige pijnscheuten.

Hoe voorkom je gevoelige tanden?

Een goede mondhygiëne is essentieel als je gevoelige tanden wilt voorkomen. Poets minimaal twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en fluoride houdende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst een elektrische. Poets vooral niet te hard! Als je last hebt van gevoelige tanden door te hard poetsen kan een elektrische tandenborstel met druksensor handig zijn. Deze tandenborstel geeft een waarschuwing wanneer je te hard poetst. Je kunt ook speciale tandpasta tegen gevoelige tanden gebruiken. Daar zitten stoffen in die de tandbeen kanaaltjes afdichten en de zenuwprikkel bij gevoelige tanden wegnemen. Vergeet niet ook de ruimtes tussen je tanden dagelijks schoon te maken met een tandenstoker, rager of flossdraad.

Onze mondhygiënist kan je alles vertellen over hoe je jouw gebit het best schoon kunt houden, welke producten je specifiek dient te gebruiken en hoe je gebitsproblemen zoals gevoelige tanden kunt voorkomen. Neem voor een advies gerust contact op of plan een intake afspraak. Niet alleen bij gevoelige tanden helpen wij je graag, maar natuurlijk ook bij andere gebitsproblemen zoals ontstoken tandvlees, bloedend tandvlees of voor reguliere mondzorg.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Je kunt natuurlijk ook direct een intake afspraak maken.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen