Wat als...  je geen tandartsafspraak maakt uit schaamte?
01 juli 2021 
in Narcose
1 min. leestijd

Wat als... je geen tandartsafspraak maakt uit schaamte?

Schaamte om een slecht gebit is iets wat regelmatig voorkomt. Het weerhoudt veel mensen ervan om een tandartsafspraak te maken. Ze schamen zich om de staat van hun gebit, hun slechte verzorging of het feit dat ze al jaren niet bij de tandarts zijn geweest. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je gebit in een suboptimale staat verkeert. Als je je zorgen maakt om de reactie van de tandarts, kunnen we je geruststellen. Door de jaren heen hebben wij al heel wat gezien en meegemaakt. We hebben dan ook alle begrip voor jouw persoonlijke situatie en zullen je er niet om veroordelen.

Effect op sociaal leven

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen zich schamen voor hun gebit. We hechten allemaal waarde aan een verzorgde en representatieve uitstraling. Een mooi en recht gebit is daar onderdeel van. Je mond is immers prominent in beeld bij de interactie met anderen. Schaamte om je gebit kan dan ook je zelfvertrouwen en je sociale leven schaden. Als je je tanden niet bloot durft te lachen of je mond verbergt tijdens het praten, wordt het hoog tijd om jouw klachten aan te pakken.

Vrijblijvend consult

Wanneer schaamte je ervan weerhoudt om een tandartsafspraak te maken, kom je al gauw in een vicieuze cirkel terecht. Hoe langer je wacht, hoe erger het schaamtegevoel én het gebit zal worden. Je blijft dan onnodig rondlopen met gebitsproblemen en de negatieve gedachten en gevoelens die hiermee gepaard gaan, terwijl dat nergens voor nodig is. Bij CDC Complete Tandzorg kun je altijd terecht voor een vrijblijvend consult om jouw probleem te bespreken.

Behandeling onder narcose

De tandarts kijkt dan samen met jou wat de behandelmogelijkheden zijn en gaat op zoek naar een passende oplossing. Vaak zijn je gedachten en verwachtingen erger dan de werkelijkheid. Onze tandartsen stellen je daarom graag gerust, leggen je precies uit wat je te wachten staat en begeleiden je bij elke stap. Heb je naast schaamte ook last van angstproblemen, dan kun je terecht bij een gespecialiseerde angsttandarts of narcosetandarts. Je kunt dan een behandeling onder narcose ondergaan.

Vorderingen in techniek

Je zult zien dat er veel mogelijk is op het gebied van tandheelkunde en dat de behandeling, hoe ingrijpend ook, in de praktijk toch erg meevalt. Als je wantrouwen in de tandarts gebaseerd is op een nare ervaring uit het verleden of de horrorverhalen van anderen, dan schept dit vaak een onrealistisch beeld. In de laatste jaren zijn de (verdovings)technieken enorm verbeterd en kun je een behandeling veilig, vrijwel pijnloos en zonder al te veel ongemak ondergaan.

Maak het bespreekbaar!

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door Lorette Laumans, marketing manager van CDC. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down