12 januari 2022 
2 min. leestijd

Wat je wilt weten over... diabetes en mondzorg

Wat je wilt weten over... diabetes en mondzorg

Een vaak over het hoofd gezien kenmerk van diabetes is dat mensen met deze ziekte een verhoogde kans op mondproblemen hebben. De oorzaak hiervan schuilt waarschijnlijk in het verhoogde gehalte van de bloedsuikerwaarde, gecombineerd met een minder goed werkend afweersysteem. De kans op ontstekingen neemt hierdoor toe, ook in je mond. Wat kun je hiertegen doen?

Mondproblemen bij diabetespatiënten

Mensen met diabetes type 1 of 2 kunnen sneller een relatief hoog suikergehalte in het bloed hebben. Dit zorgt ervoor dat je mond minder beschermd is tegen infecties. Bovendien hebben mensen met diabetes vaak een verminderde doorbloeding, waardoor wonden minder snel genezen. Deze combinatie van factoren kunnen tot verschillende mondproblemen leiden: Ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis (Schimmel)infecties Een droge mond Ontstekingen in de wortelpunten Een brandend gevoel op je tong

Gevolgen voor je gebit

De genoemde mondproblemen kunnen verdere gevolgen hebben voor je gebit. Gingivitis kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het tandvlees zich voorzichtig terugtrekt. Parodontitis kan leiden tot afbreuk van kaakbot, omdat de bacteriën ver in het tandvlees door kunnen dringen. Daarbij leidt een droge mond tot een verhoging van de kans op gaatjes, doordat er zich meer tandplak in je mond kan vormen.

Gevolgen voor je insulinespiegel

Een ander gevolg is dat je door ontstekingen minder gevoelig bent voor insuline. Dit geldt voor ontstekingen in je hele lichaam. Hierdoor is de diabetes minder goed ‘afgesteld’. Dit leidt weer tot nieuwe (mond)problemen, waardoor de cirkel weer rond is. Daar komt nog bij dat ontstekingen in je mond, zoals parodontitis, in veel gevallen pijnloos zijn. Je hebt vaak pas door dat er een probleem is wanneer het al aan de late kant is. Je krijgt bijvoorbeeld last van bloedend tandvlees tijdens het poetsen of je merkt dat het tandvlees zich aan het terugtrekken is. Aangezien de ontsteking wel aanwezig kan zijn zonder dat je het merkt en dus gevolgen kan hebben voor je insulinegebruik, is het belangrijk om je mond regelmatig te laten controleren bij de tandarts.

Wat kun je hieraan doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om mondproblemen zo veel mogelijk te voorkomen. Stabiliseer je bloedsuikergehalte Poets minstens twee keer per dag en maak je gebit schoon met flosdraad of tandenstokers Probeer niet te veel zure dranken te drinken, zoals vruchtensap Laat je gebit minstens ieder halfjaar controleren door een tandarts, waarbij je vermeldt dat je diabetes hebt Laat je gebit ook hierbij controleren door een mondhygiënist

Laat je gebit controleren

Merk je dat je tandvlees al rood of gezwollen is, of dat dit veel bloedt? Of heb je last van gevoelige tanden of wondjes in de mond? Dan is het verstandig om niet met het probleem te blijven zitten maar om zo snel mogelijk je gebit te laten controleren bij de tandarts en mondhygiënist. CDC Complete Tandzorg staat voor je klaar om je hierbij te helpen. De arts weet wat diabetespatiënten tegen kunnen komen en op welke manier de problemen weer verholpen kunnen worden. Met hulp en advies kun jij altijd je stralende lach blijven tonen!

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen