Voorkom tandvleesproblemen

Voorkom tandvleesproblemen

Gezond tandvlees vormt de basis van een goed en schoon gebit. Een goede verzorging is daarom noodzakelijk. Toch krijgt iedereen wel eens met tandvleesproblemen te maken, hoe goed er ook gepoetst wordt. Sommige mensen krijgen zelfs tandvleesproblemen omdat ze te ijverig tekeer gaan met een tandenborstel. Gelukkig zijn de meeste tandvleesproblemen goed te behandelen. Het is vooral belangrijk dat je tijdig actie onderneemt, want tandvleesproblemen die niet worden aangepakt kunnen op de lange duur voor ernstige schade aan je gebit zorgen! Laten we eerst kijken naar welke vormen van tandvleesproblemen je kunt tegenkomen. 

Wat is gezond tandvlees?

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om je tanden en kiezen, bloedt niet en hoort geen pijn te doen. Wanneer dit wel het geval is, heb je last van tandvleesproblemen. In veel gevallen zijn het tekenen van ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd. Als gingivitis niet op tijd wordt aangepakt, kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dan is er sprake van parodontitis. Als parodontitis wordt genegeerd dan kan dit onherstelbare schade aan het gebit veroorzaken en zelfs voor tanduitval zorgen. Voorkom tandvleesproblemen en onderneem op tijd actie. De ervaren behandelaren van CDC Complete Tandzorg kunnen jou hierbij helpen.

Oorzaken van tandvleesproblemen

Verkleurd tandvlees kan vele oorzaken hebben en hoeft niet altijd een tandvleesprobleem te zijn. Om te beginnen hebben we allemaal andere kleur tandvlees. Hoe donkerder onze huid, hoe donkerder ons tandvlees. Is je tandvlees fel rood, dan is er duidelijk iets mis en heb je tandvleesproblemen. In de meeste gevallen heb je last van ontstoken tandvlees. Blauw paarse plekken op je tandvlees duiden op een kneuzing. Dat kan komen doordat je te hard poetst of doordat je te hard poetst of doordat je een klap op je mond hebt gekregen. Deze vlekken trekken vanzelf weg, je hoeft je hierbij geen zorgen te maken over tandvleesproblemen. Is je tandvlees grauw grijs of zelfs zwart dan is je tandvlees aan het afsterven en moet je wél direct een afspraak maken bij de tandarts om de schade te beperken. Verder kan nicotine, alcohol en medicijngebruik voor verkleuringen zorgen. Bespreek altijd met je tandarts en mondhygiënist wat voor jouw gebit de beste aanpak is om tandvleesproblemen te verhelpen en liever nog te voorkomen.

Een ander veel voorkomend tandvleesprobleem is terugtrekkend tandvlees. Hierbij is voorkomen beter dan genezen, want verdwenen tandvlees komt nooit meer terug! Teruggetrokken tandvlees komt vaak door een tandvleesontsteking. Het terugtrekken van je tandvlees op zich is pijnloos, maar de gevolgen kunnen heel pijnlijk zijn. Als je tandvlees terugtrekt komt je tandbeen bloot te liggen waardoor prikkels van buiten direct naar je zenuwen worden doorgegeven. In uiterste gevallen, als het tandvlees heel erg is teruggetrokken en de pijnklachten extreem zijn, kan de tandarts een tandvleestransplantatie uitvoeren. 

Welke tandvleesproblemen je ook hebt, neem altijd contact op met je tandarts of mondhygiënist voor een professionele diagnose en deskundig advies.  Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan onze kliniek is en blijft de beste aanpak bij de bestrijding van tandvleesproblemen en het behoud van een goed gebit.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk. 

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen