Wat te doen bij een gebroken kunstgebit?

Wat te doen bij een gebroken kunstgebit?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En hoewel een prothese gemaakt is van heel sterk kunsthars kan het toch voorkomen dat je kunstgebit stuk gaat. Een gebroken kunstgebit is heel vervelend, maar geen reden tot paniek. Het betekent namelijk niet dat hele kunstgebit vervangen moet worden.   

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een gebroken kunstgebit? 

Een kunstgebit kan natuurlijk vallen. Bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken. Als het kunstgebit dan op een stenen vloer valt, kan het breken of er vallen tanden of kiezen uit. Een gebroken kunstgebit kan ook komen door een slecht zittende prothese. Tijdens het kauwen of bijten kunnen er scheuren of barstjes in de prothese ontstaan, omdat er teveel spanning op de basis komt. Een slecht passende prothese kan meer problemen veroorzaken dan alleen een gebroken kunstgebit, zoals bijvoorbeeld een slechte adem. Je kunsttanden in iets heel hards zetten, kan ook een gebroken kunstgebit tot gevolg hebben. Het openen van een kroonkurk met een kunstgebit is bijvoorbeeld echt geen goed idee.

Wat moet je wel en niet doen bij een gebroken kunstgebit?

Een gebroken kunstgebit is geen reden voor paniek. Vaak kan je gebroken kunstgebit snel gerepareerd worden. Een paar dingen die je wel en beter niet kunt doen in geval van een gebroken kunstgebit:  Wat je vooral NIET moet doen is proberen je gebroken kunstgebit zelf te lijmen. Het is heel verleidelijk om een tubetje super lijm erbij te pakken, maar dat is in geen geval verstandig.  De lijm zal niet lang houden en reageert bovendien met de kunsthars waarvan je prothese gemaakt is. Daardoor zal je kunstgebit juist verder beschadigen en wordt het moeilijker om te repareren.


Laat een gebroken kunstgebit direct herstellenOok lang blijven rondlopen met een gebroken kunstgebit is geen goed idee.  Dat is namelijk niet alleen slecht voor je prothese, maar ook voor je mond. Je kaken slinken sneller als de prothese niet goed meer past, en dat gaat ten koste van de pasvorm. Bovendien kunnen scherpe randjes op het breukvlak je tandvlees beschadigen.

Wat moet je dan wel doen bij een gebroken kunstgebit? Kom zo snel mogelijk bij ons langs voor reparatie! De kunstgebit tandarts en tandtechnici van CDC Complete Tandzorg kunnen vaak dezelfde dag nog je gebroken kunstgebit repareren. Je gebroken kunstgebit hoeft niet doorgestuurd te worden naar een ander laboratorium, want wij hebben alle specialisten en benodigdheden zelf in huis. We zullen er alles aan doen om je gebroken kunstgebit zo snel mogelijk te repareren zodat je snel weer lekker kan praten, lachen en eten. Neem contact op met onze behandelaren voor een intake afspraak. Zij staan graag voor je klaar!


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Eric nijland
Door

Eric nijland

op 12 Feb 2024

Mijn kunstgebit is door midden gebroken

Reactie plaatsen