Onzeker zijn over je gebit

Informatie over tandsteen verwijderen

Wat is tandsteen?

Tandsteen is hard geworden tandplak en kan alle kleuren van de regenboog hebben. Tandsteen met een bruine of zwarte kleur noemen we vaak ‘aanslag’. Deze kleur wordt veroorzaakt door kleurstoffen uit voeding, drank of tabakswaren. Ook op niet zichtbare plekken, onder het tandvlees, kan tandsteen ontstaan. 

Waarom is tandsteen verwijderen noodzakelijk? 

Als het tandsteen niet wordt verwijderd en er sprake is van een slechte mondzorg, zal er zich een nieuwe laag tandplak vormen over de bestaande tandsteen. Deze nieuwe laag tandplak verhardt vervolgens ook weer tot tandsteen. Als dit proces zich blijft herhalen kan dat leiden tot nare klachten, zoals:

Gevolgen van tandsteen

Rood, slap en gezwollen tandvlees
Bloedend tandvlees bij het poetsen of eten
Een vieze smaak in je mond
Een slechte adem

Kaakbotverlies door ontsteking 

Tandsteen onder het tandvlees is het meest schadelijke tandsteen. Als deze tandsteen niet verwijderd wordt, dan kan het op den duur kaakbotverlies veroorzaken. Hierdoor kunnen sommige tanden en kiezen los gaan staan. En dat wil je natuurlijk niet. Belangrijk dus om tandsteen te laten verwijderen door een ervaren mondhygiënist. 

Tandsteen verwijderen

Tandsteen kun je niet zelf verwijderen met een tandenborstel of andere hulpmiddelen. Onze CDC mondhygiënist heeft de juiste opleiding en tools om jouw mond professioneel te reinigen en tandsteen te verwijderen.


Heb jij last van tandsteen? Plan een afspraak en laat je helpen!

Is tandsteen verwijderen pijnlijk?

Tandsteen verwijderen is in principe niet pijnlijk, maar kan door sommige mensen als vervelend worden ervaren. Er zijn overigens ook mensen die het heerlijk vinden om tandsteen te laten verwijderen. De meningen verschillen dus per persoon. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in onze tandartsstoel. Onze mondhygiënist zal daarom eerst uitgebreid uitleg geven over de behandeling en de werkwijze. Mocht je het echt pijnlijk of vervelend vinden dan kan je altijd kiezen voor een verdoving. 

tandvleesbehandeling CDC

Bloedend tandvlees

Tijdens het tandsteen verwijderen kan je tandvlees flink gaan bloeden. Dit is niet omdat er iets beschadigd is, maar doordat er in een gebied wordt gereinigd dat ontstoken is. Eigenlijk is het een soort ontstekingsvocht wat dan uit je tandvlees loopt. Het lichaam is in gevecht met de bacteriën  waardoor er meer bloed in dit gebied loopt. Het is dus een afweerreactie van je lichaam. Ook bloedend  tandvlees tijdens het poetsen of flossen duidt op ontstoken tandvlees. Blijf er niet mee rondlopen, maar maak een afspraak!


Polijsten

Na het tandsteen verwijderen wordt er vaak nog gepolijst. Hierna voelen je tanden weer lekker glad en schoon aan!

 

Laat je helpen door onze tandvlees deskundigen

Marc Heijke

Tandarts, parodontoloog

Roberto Wawoe

Mondzorgkundige

Rahela Mohamadi

Mondhygiënist

Marja Faber

Paro preventieassistente

Inschrijven praktijk of eerst een intake?

CDC... Altijd deskundige en vriendelijke zorg!

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Jouw lach is onze passie.
Waarom CDC Complete Tandzorg?

Als het om je gebit en je gezondheid gaat, kies je verstandig, namelijk voor veel ervaring en de beste kwaliteit.

Alles onder 1 dak

In onze tandheelkundige kliniek, laboratorium en narcosecentrum werken alle specialisten nauw samen. Zo krijg je betere kwaliteit én ben je sneller geholpen!

Ervaren specialisten

Van cosmetische tot complexe gebitsbehandelingen, enorm bang of niet? Jouw wens is ons niet vreemd. Al meer dan 30.000 patiënten zijn je voorgegaan.

Eigen narcosecentrum

Ideaal voor zeer angstige patiënten. De anesthesioloog helpt jou met een team in slaap, in een speciaal ingericht narcosecentrum. Veiligheid voorop!

Zorgconsulenten

Je wordt vanaf de eerste afspraak begeleid door onze zorgconsulenten. Al je vragen, zorgen en verhalen kun je bij ze kwijt. Een vertrouwd gevoel.

Hoge reviewscore

Wekelijks ontvangen we tientallen reviews en de score is altijd hoog.
Alle feedback vinden we belangrijk want zo houden we onze kwaliteit en service hoog.

Eigen tandtechnisch lab

Het mooiste resultaat komt door de dagelijkse samenwerking tussen de behandelaren en de tandtechnici in ons lab. Jouw gebit is maatwerk en daarom perfect passend bij jou.
Wij maken gebruik van cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down