Bloedend tandvlees is altijd een slecht teken

Bloedend tandvlees is altijd een slecht teken

Je tandvlees vormt een natuurlijke barrière tegen bacteriën. Gezond tandvlees heeft een roze kleur, bloedt niet tijdens het poetsen en sluit goed aan rond de tand of kies. Heb je last van geïrriteerd tandvlees, opgezwollen of bloedend tandvlees? Lees hieronder wat je eraan kunt doen.

Symptomen van bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees gaat vaak gepaard met een aantal symptomen die wijzen op een (beginnende) tandvleesontsteking. Je hoeft niet van alle symptomen (tegelijk) last te hebben:

 • Je tandvlees begint spontaan te bloeden tijdens het poetsen of bij flossen, ragen of stoken
 • Je hebt een metaalachtige smaak in je mond
 • Je tandvlees is opgezwollen en rood
 • Je tandvlees is pijnlijk  bij lichte aanrakingen
 • Je hebt last van een slechte adem


Hoe ontstaat bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees komt voor bij een beginnende tandvleesontsteking, die weer wordt veroorzaakt door tandplak. Bacteriën, voedselresten en speeksel vormen een laag op je tanden en kiezen. Deze laag tandplak nestelt zich het liefst langs de randjes van je tandvlees en tussen je tanden en kiezen.

Als je dagelijks op de juiste manier poetst en reinigt tussen de tanden en kiezen haal je het meeste tandplak weg. Als je dit niet doet hoopt het tandplak zich op en dat zorgt voor ontstoken tandvlees. Tandplak kan ook hard worden, dan noemen we het tandsteen.

Deze tandsteen kan je niet zelf wegpoetsen. Een mondhygiënist moet professioneel het tandsteen verwijderen. Laat je dit niet doen?  Dan zal de tandvleesontsteking zich verder uitbreiden. Op de tandsteen vormt zich een nieuwe laag tandplak waardoor bacteriën het tandvlees blijven irriteren.


Bloedend tandvlees kan ook andere oorzaken hebben:

Te hard poetsen

 • Een gebrek aan vitamine B, C of D kan bloedend tandvlees veroorzaken
 • Een te droge mond
 • Hormonale veranderingen door een zwangerschap of de overgang
 • Tandpasta of mondwater met alcohol
 • Ziektes zoals diabetes, HIV
 • Medicijngebruik
 • Mondademhaling


Bloedend tandvlees voorkomen

Het voorkomen van bloedend tandvlees begint bij een goede mondzorg. Poets minimaal twee keer per dag met een fluoride-houdende tandpasta en kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Wij adviseren een elektrische tandenborstel. Vergeet ook niet de plekken tussen je tanden te reinigen door te flossen, stoken of te ragen.

Ga voor een goede mondzorg regelmatig naar de mondhygiënist en laat je adviseren over hoe jij het beste jouw gebit kunt verzorgen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen