Wat moet je doen als je teruggetrokken tandvlees hebt?

Wat moet je doen als je teruggetrokken tandvlees hebt?

Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven wel eens last van teruggetrokken tandvlees. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees is prima te behandelen, maar wanneer teruggetrokken tandvlees te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep. Voorkomen is in dit geval beter, maar ook belangrijker dan genezen!


Wat is teruggetrokken tandvlees precies?

Je tandvlees omringt en beschermt de gevoelige wortels van je tanden en kiezen. Tandvleesontstekingen als gevolg van tandplak of te hard poetsen kunnen ertoe leiden dat het tandvlees zich terugtrekt en de wortels blootlegt. Er zit geen tandglazuur rondom je wortels, waardoor het onbeschermd is tegen bacteriën.

Je tandhalzen komen dus bloot te liggen waardoor ze heel gevoelig worden. Koud of juist warm eten kan dan een nare pijnprikkel afgeven. Je kan teruggetrokken tandvlees ook herkennen aan kieren en spleetjes tussen je tanden en kiezen. Bovendien lijken bij teruggetrokken tandvlees je tanden langer en kunnen ze een meer gele kleur krijgen.


Oorzaken van teruggetrokken tandvlees

Veel problemen rondom het gebit ontstaan door een slechte mondhygiëne, maar in het geval van teruggetrokken tandvlees kan het ook komen door te hard poetsen! We hebben de oorzaken van teruggetrokken tandvlees voor je op een rijtje gezet:


Een slechte mondhygiëne. Als tandplak niet goed wordt verwijderd, kun je last krijgen van geïrriteerd en ontstoken tandvlees, waardoor het zich kan terugtrekken.

Tandvlees trauma. Tandvlees kan zich terugtrekken wanneer het beschadigd is geraakt na bijvoorbeeld een operatie, een ongeluk of te hard poetsen.

Genetische aanleg. Wanneer één van je ouders last heeft van teruggetrokken tandvlees is de kans groot dat jij er ook last van krijgt.

Een tekort aan vitamine C en D

Zeer scheve tanden. Bij scheve tanden raakt het tandvlees makkelijker ontstoken en trekt het tandvlees zich sneller terug.

Kronen en implantaten. Het lichaam kan reageren op lichaamsvreemde stoffen en zich daarop aanpassen. Kronen en implantaten kunnen dus leiden tot teruggetrokken tandvlees.


Behandeling van teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer vanzelf terug. Weefsel wat weg is, blijft weg en zal niet meer aangroeien. Daarom is het vooral belangrijk dat de oorzaak van terugtrekkend tandvlees zo snel mogelijk wordt behandeld om het terugtrekken te stoppen.

Als je tandvlees is teruggetrokken omdat het ontstoken is, zal een tandarts of mondhygiënist de oorzaak aanpakken. Meestal krijg je dan een uitgebreide gebitsreiniging en aangepaste poetsinstructies. Als het tandvlees ernstig ontstoken is zal de tandarts een flapoperatie moeten uitvoeren. Hierbij wordt het tandvlees opengesneden en wordt het ontstoken botweefsel verwijderd.


Voorkomen is beter dan genezen

Het terugtrekken van tandvlees kan over een hele lange tijd, heel langzaam gebeuren. Daarom wordt teruggetrokken tandvlees vaak door mensen zelf pas in een ver stadium opgemerkt.

Het is dus belangrijk dat teruggetrokken tandvlees op tijd wordt gesignaleerd om een heleboel problemen te voorkomen. Ga voor een goede mondzorg regelmatig naar de tandarts en vraag de specialist om tips over hoe jij het beste jouw gebit kunt verzorgen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen