Alles wat je moet weten over tandvleesontsteking

Alles wat je moet weten over tandvleesontsteking

De helft van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn tandvlees. Bij een op de tien Nederlanders is dat zelfs ernstig! Het goede nieuws is; een tandvleesontsteking is goed te behandelen en kan relatief eenvoudig voorkomen worden. Als je blijft doorlopen met een tandvleesontsteking kan dat resulteren in aantasting van je kaakbot en zelfs zorgen voor loszittende tanden en kiezen. Zorg dus altijd dat je actie onderneemt bij tandvleesontsteking.

Hoe herken je tandvleesontsteking?

Je hebt waarschijnlijk last van (beginnende) tandvleesontsteking als je de volgende tandvleesproblemen hebt:

  • Je tandvlees heeft een felrode kleur
  • Je tandvlees bloed bij het poetsen en flossen
  • Je tandvlees is gevoelig
  • Je tandvlees is gezwollen
  • Je hebt last van een slechte adem en een vieze smaak in je mond

Heb je last van één of meerdere symptomen? Neem dan contact op met je tandarts! Onze tandartsen en mondhygiënisten kunnen een tandvleesontsteking op tijd signaleren en behandelen.


Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking floreert bij slechte mondhygiëne. Als je niet goed je tanden poetst of schoonmaakt tussen je tanden met flossdraad, tandenstokers of ragers, kan tandplak zich ophopen in de ruimtes tussen je tand en tandvlees. Tandplak dat niet verwijdert wordt, verandert op den duur in tandsteen. De tandsteen zorgt vervolgens weer voor ontsteking van het tandvlees.

Als je blijft rondlopen met een tandvleesontsteking, dan komt op den duur het ontstoken tandvlees los van je tanden. In de ruimte die dan ontstaat hopen zich weer nieuwe bacteriën op en zo ontstaat er weer een nieuw ontsteking of wordt de bestaande ontsteking erger. Op die manier komen de bacteriën steeds dieper tussen je tanden en tandvlees in te zitten.

Tandvleesontsteking noemen we ook wel gingivitis. Als je hier niets aan doet en je bacteriën vrij spel geeft, ontstaat er uiteindelijk parodontitis. Dat is een dieperliggende ontsteking die een grondigere behandeling nodig heeft. De kans is groot dat tanden en kiezen in dit stadium losser gaan zitten. Zonder behandeling kunnen ze zelfs uitvallen en naastgelegen tanden en kiezen infecteren. Het is een bacteriële infectie die via speeksel overdraagbaar is.

Hoe behandel je een tandvleesontsteking?

Door zelf goed en regelmatig te poetsen én de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen met stokers, flossdraad of ragers geef je bacteriën geen kans en voorkom je de vorming van tandsteen en tandvleesontsteking. Als je eenmaal tandsteen hebt, krijg je het niet zelf weggepoetst. Onze mondhygiënist of paro preventieassistent heeft speciale apparatuur waarmee tandsteen effectief verwijderd wordt.

Het op tijd signaleren van problemen kan een heleboel problemen voorkomen. Naast dat ontstekingen in de mond bijzonder vervelend en pijnlijk zijn, verhogen ontstekingen ook het risico op hart- en vaatziekten. Zo ver wil je het liever niet laten komen. Ga voor een goede mondzorg regelmatig naar de tandarts en vraag de specialist om tips over hoe jij het beste jouw gebit kunt verzorgen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen