Wat jij moet weten over... ontstoken tandvlees

Wat jij moet weten over... ontstoken tandvlees

Schaam jij je wel eens voor je gebit? Misschien laat jij je tanden liever nooit zien. Schiet je hand voor je mond wanneer je in lachen uitbarst of houd je je lippen stijf op elkaar. Bij CDC willen we dat niemand meer monddood gemaakt wordt door zijn of haar gebit. Een belangrijk aspect van een mooi, gezond gebit is goede verzorging. Maar soms lukt dat door omstandigheden even niet goed. Daardoor kunnen problemen ontstaan zoals ontstoken tandvlees. Het is belangrijk te weten hoe je ontstoken tandvlees kunt herkennen en hoe je verergering kunt voorkomen. We vertellen je er graag meer over.

Ontsteking herkennen

Ontstoken tandvlees is gemakkelijk te herkennen. Gezond tandvlees is zachtroze of -bruin, passend bij de kleur van je huid. Wanneer het tandvlees ontstoken is, is het roder van kleur. Ook treedt er vaak zwelling op en heb je mogelijk een slechte adem. Het belangrijkste signaal is bloed. Gezond tandvlees bloedt nooit. Wanneer je tijdens tandenpoetsen of stokeren bloed aantreft, weet je dat er sprake is van een ontsteking. In deze fase noemen we het gingivitis en is het (nog) ongevaarlijk, hooguit vervelend. Blijft dit onbehandeld, dan kan gingivitis zich ontwikkelen tot parodontitis. Dat kan tot nare klachten leiden.

Bacteriën zijn de boosdoener

Een ontsteking begint bij bacteriën in tandplak. Tandplak is een laagje van speekseleiwitten en bacteriën dat op de tanden en kiezen hecht. Wanneer je dit niet verwijdert, verkalkt het en ontstaat tandsteen. Door het ruwere oppervlak van tandplak en tandsteen blijven bacteriën en voedselresten nog gemakkelijker achter waardoor een ontsteking snel ontstaat.

Gevolgen ontstoken tandvlees

Gingivitis is relatief onschuldig. Je hebt last van kleine bloedingen en wat irritatie. Maar wanneer je hier niets aan doet, kan het uitmonden in parodontitis. Hierbij laat het tandvlees meer en meer los van de tanden en kiezen. De tandplak ontwikkelt lager op de tand of kies en de ontsteking verplaatst ook meer naar de diepte. Uiteindelijk kan het bot rond de tanden en kiezen beschadigen en afbreken. Daardoor kunnen de tanden en kiezen losser gaan staan en in sommige gevallen uitvallen.

Schone mond, gezonde mond

De belangrijkste manier om gingivitis en parodontitis te voorkomen, is door een goede mondhygiëne. Wanneer je mond schoon is, is de kans op een ontsteking kleiner. De basis is twee keer per dag (elektrisch) poetsen en flossen. Maar ook is het handig extra alert te zijn wanneer er sprake is van (grote) hormonale veranderingen, aangezien dat het risico op ontsteking vergroot. Daarnaast kan het slim zijn jezelf bepaalde gewoontes aan of af te leren. Zo hebben rokers meer kans op ontstoken tandvlees, maar ook koolzuurhoudende dranken, alcohol en suiker heeft invloed.

Hoge drempel

Maar wat nu als je mondverzorging om wat voor reden dan ook een tijdje in het slop is geraakt en je al langere tijd met ontstoken tandvlees rondloopt? Wanneer je gebit er (erg) slecht aan toe is, kan het als een enorme drempel voelen om naar de tandarts te stappen. Bij CDC Complete Tandzorg helpen we je graag. Onze specialisten hebben meer dan twintig jaar ervaring in het renoveren van gebitten, ook als er tanden of kiezen missen en er sprake is van erge tand- en kiespijn.

Veel ervaring en kennis

Om het gebit te herstellen, plannen we eerst een afspraak in om de huidige staat in kaart te brengen. Op basis daarvan stelt de arts een behandelplan op. Dat is voor veel mensen die al lang pijn of klachten hebben best spannend. Misschien ben je bang voor een grootse of erg pijnlijke behandeling. Onze tandartsen hebben veel ervaring met dit type behandelingen en kunnen dus de tijd en ruimte nemen die je nodig hebt. Mocht je erg veel angst ervaren, dan kun je terecht bij de angsttandarts of eventueel een narcosebehandeling overwegen. En voor je het weet kun jij weer onbezorgd de wereld tegemoet lachen.


Over CDC Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij CDC Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Natuurlijk kun je ook direct een intake afspraak maken. Klik dan hier.

Over de schrijver
Dit artikel is tot stand gekomen door CDC Tandzorg. Wij geloven erin dat verhalen van medewerkers met tandheelkundige adviezen en ervaringen van patiënten belangrijk zijn om te delen. Op deze manier laten we zien dat je bij CDC op het juiste adres bent als je voor veel ervaring, deskundigheid én vriendelijkheid kiest.
Reactie plaatsen